Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
На Волині за тиждень відразу два випадки кліщового вірусного енцефаліту

Після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста для вирішення питання проведення профілактичного лікування.

Волинський ОЛЦ МОЗ України

На Волині за тиждень відразу два випадки кліщового вірусного енцефаліту

Обидва випадки захворювання підтверджені лабораторно

Мешканка м. Ківерці, віком 60 років звернулась за медичною допомогою зі скаргами на головний біль, нудоту, загальну слабість, сонливість, підвищення артеріального тиску. З діагнозом «Гіпертонічний криз» госпіталізована в лікувальний заклад. Оскільки покращення стану не відбувалось, хворій проведені додаткові обстеження та встановлено діагноз «Кліщовий вірусний енцефаліт». В ході епідрозслідування встановлено, що жінка помітила на шиї місце укусу комахою з почервонінням в діаметрі 5 см., котре залишалося протягом тижня. Зі слів хворої, нападу кліща могла зазнати працюючи на території присадибної ділянки по місцю проживання.

Інший випадок трапився із дитиною віком 10 років, мешканцем Ратнівського району. Факт укусу кліщем  хлопчик не пам’ятає, однак неодноразово перебував у лісі поблизу села, де проживає. Захворювання розпочалось із підвищення температури тіла до 37,5 ° С та головний біль, що тривали протягом 4 днів. Оскільки хвороба протікала як гостра респіраторна вірусна інфекція, батьки лікували дитину самостійно. Згодом температура підвищилась до 39 ° С, а головні болі посилились. Дитина  з діагнозом «Кліщовий вірусний енцефаліт» госпіталізована в інфекційне відділення лікарні.

Обидва випадки захворювання підтверджені лабораторно.

Кліщовий енцефаліт — це природно-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків.

Захворювання розпочалось із підвищення температури тіла до 37,5 ° С та головний біль, що тривали протягом 4 днів.

Вірус кліщового енцефаліту зберігається та розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні кліща чи розчісування місця укусу та втиранні в шкіру збудника інфекції зі слиною чи тканинами кліща, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів.

Від хворої людини до здорової це захворювання не передається.

Період від зараження до перших клінічних проявів хвороби (інкубаційний період) триває, в середньому, 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого піднімається температура тіла, до 38-39 С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем.

Як вберегтися від укусів кліщів та попередити хвороби, що передаються через їхні укуси:

Одягайтеся у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, що повзають. Необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну на природі.

Під час прогулянки, по-можливості, оглядати себе та оточуючих через кожні 2 години, та обов’язково вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям. Вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його теж слід оглянути на наявність кліщів.

Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів — репеленти. Препарати слід наносити відповідно до інструкції.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть вражати й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі, речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Після укусу кліща необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста для вирішення питання проведення профілактичного лікування. Крім того, потрібно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу негайно звернутись до лікаря.

Джерело: Волинський ОЛЦ МОЗ України
Telegram Channel