Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Такого ярмарку в Горохові давно не було (Фоторепортаж)

Головні організатори ярмарку-виставки Віталій Клемба, Віктор Годик, Микола Панасюк, Андрій Розтока.

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Такого ярмарку в Горохові давно не було (Фоторепортаж)

Організатори його назвали «Дари земні, шана безкрая – трудівникам нашого краю»

Уже багато років поспіль  Горохів продовжує одну зі своїх  улюблених традицій – ярмаркування. Це велелюдне дійство має для міських жителів багато зваб: ціни на товари не «кусаються», уся продукція сяє свіжістю, здебільшого, її продають самі виробники, отож торги цікаві пам’ятними зустрічами і знайомствами, а придбати  можна все, що шлунок до столу замовляє і творча вдача бажає.  Асортимент вигідних покупок у комплекті з гарним настроєм, чудовими емоціями від  мистецько-культурної програми горохівчанам і гостям міста  щедро пропонує управління регіонального розвитку райдержадміністрації, керівники району і міста, відділи і освіти  культури райдержадміністрації, народні умільці й співучі народні колективи. Головна дяка за смачний, поживний крам лине, звісно, хліборобам і майстрам-митцям, отож виставку-ярмарок  «Дари земні, шана безкрая – трудівникам нашого краю» організатори красномовно  назвали на їх честь.

… Як і годиться, коли люд з толком веселиться, головна площа міста продавців і покупців закликала на ярмарок  українськими народними співанками, жартами,  віншуваннями. Їх самоцвітами дзвінко розсипала   тамада дійства, провідний методист РНД «Просвіта» Валентина Гриб. Про місію свята розпочати на Горохівщині цикл заходів, приурочених  28-ій річниці Незалежності Украни, вітальними словами розповів в.о.голови райдержадміністрації Андрій Розтока.  

Як і годиться, коли люд з толком веселиться, головна площа міста продавців і покупців закликала на ярмарок  українськими народними співанками, жартами,  віншуваннями.

А тим часом, здавалося, на все місто було чути, як за покупки хороші в руках міщан і селян шелестіли гроші. Смачний хліб, рум’яні  маківники, здобні булочки, пухкі паляниці працівникам ФОП «Міліцина Лариса Вікторівна» на прохання покупців довелося довозити двічі. Пустомитівець Віктор Бошель навіть не встиг вивантажити свої елітні сири, зварені за європейськими рецептами. Схоже, продав їх прямісінько з буса.  

З імпровізованих прилавків швидко зникали знані високою якістю макаронні вироби від ТзОВ «Берестечківська хлібопекарня» (директор Ігор Ярмощук) і ПП «Яровиця» (керівник Роман Солонинка) , борошно від групи компаній ТМ «Вілія». Господині уявою вже бачили в каструлях і пательнях апетине м’ясце, соковиті шашлики й котлети з фаршу від сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Степ» і ФГ «Агроленд» із Галичан, очолюваних подружжям Світланою і Михайлом Стецюками, та смажили вгодовану холонівську рибу зі ставу ФГ «Адоніс» Юрія Круковського.

Галичанські господині Галина Олійчук, Надія Харчук, Галина Антонюк.
Галичанські господині Галина Олійчук, Надія Харчук, Галина Антонюк.

 У дітвори аж слина котилася, як мами кілограмами пакували в торби схожі на намальовані соковиті персики – рясний врожай у ковбанському саду Сергія Шевчука, Володимира Мельника, Івана Грушковського, ці ж соковинки зі своїх дерев продавав Леонід Гнатюк.   Довжелезна черга вишикувалася  за  сливами, яблуками, грушами, кизилом, кукурудзяними качанами  та за іншою вітамінною смакотою, що її в своєму  садовому  царстві виростив  депутат районної ради Леонід Кравчук. 

Врожаю радіє Леонід Кравчук.
Врожаю радіє Леонід Кравчук.

 Були схожі на дорогоцінний бурштин меди, якими за турботу бджоли подякували  на пасіках  своїм господарям  Євгенові Пилисю, Володимирові Карп’яку і Якову Багнюку. У  ящиках виблискували червонобокі помідори й королівської величини перець, золотом «підморгувала» цибуля… 

Подружжя Алли і Володимира Третяків із сілецького «Оліосу».
Подружжя Алли і Володимира Третяків із сілецького «Оліосу».

 – Оце врожай, –  прицмакували господині, купуючи нарозхват городину в подружжя Алли і Володимира Третяків із Сільця, які з привітною усмішкою працьовитим і успішним представили своє фермерське господарство «Оліос».  

В очах мерехтіло, як 14-річна Іринка і її 18-річна  Аліна Нікітюки і мама вродливих сестер Оксана Леонідівна швидко обслуговували десятки покупців червонощоких томатів, головистої капусти та інших налитих зрілістю овочів. Про їх сім’ю, глава якої  Віктор Нікітюк  одним із перших в Україні наважився  створити своє фермерське господарство, і досі не перестають писати обласні й всеукраїнські видання.

Пустомитівські хлібодари Ірина, Аліна і їх мама Оксана Нікітюки.
Пустомитівські хлібодари Ірина, Аліна і їх мама Оксана Нікітюки.

 Бо «Родючий лан» Нікітюків у Пустомитах – це воістину  зіркові батьки і діти, талант до хліборобства яких – Божий дар.  Підрісши у свій час до шести років, син Віктора й Оксани  Павло вже самотужки орав трактором батькове поле, а юна Аліна, щойно сп’ялася на ніжки, подибала до комбайна. Не кожен чоловік так упевнено почувається за  кермом сільськогосподарської техніки, як нею тепер керує ця тендітна дівчина! 

До слова, завдяки підприємцю  Наталії Опанасик на ярмарку можна було купити дешевше шкільне приладдя, канцелярські вироби, а директор Горохівської  районної філії Волинського обласного центру зайнятості  Ірина Рабінська, її колеги завзято торгували … роботою та інформували про послуги державної служби зайнятості.

Ірина Рабінська «пропонує роботу» жителі Холонева Олегові Данилюку.
Ірина Рабінська «пропонує роботу» жителі Холонева Олегові Данилюку.

 Мабуть, не було на ярмарку такого чоловіка, котрий не покуштував вин, не «обмацав» поглядом десятки пляшок із наливками, не сьорбнув медового кваску чи запашної медовухи.  Напоями  гордилися лучани Тетяна і Ярослав Крупніки. Певно, подружжя вже може видати книгу власних рецептів  міцної смакоти.

Подружжя Тетяни і Ярослава Крупніків із Луцька.
Подружжя Тетяни і Ярослава Крупніків із Луцька.

 А ще над ярмарком завис аромат від галичанських пирогів, бутербродів і смачнющого кулешу. Зник швидко, бо підноси й каструля спорожніли вмить. Галичанський сільський голова Надія Харчук, директор НД «Просвіта» села Галичани Галина Антонюк і їх односельчанка Галина Олійчук щиро раділи, що порадували горохівчан своїми фірмовими стравами. Словом, ох, якби не село, чи  добре в місті жити було б? 

Словом, ох, якби не село, чи  добре в місті жити було б? 

Хтось на ярмарку-виставці пантрував за хлібом насущним, інші поспішили за духовним пожитком. Важко було відвести очі від лозоплетіння Наталії й Івана Ізаїв, кошики яких розкуповують вже на торговиці в  знаменитих Сорочинцях. Біля оригінальної експозиції дитячих робіт керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва Людмила Шешко і працівниця БДЮТ Оксана Лукашук пригощали глядачів грушами зі своїх палісадників. Хотілося купити кожен рукодільний шедевр Валентини Турковської з Холонева, Юлії Гарнистої з Мирного, Надії Бондаревич і Галини Довгун із Горохова, а ще Ніни Лисяк, Надії Рибачок і Валентини Ящик, творчість яких презентувала Скобелківська сільська рада. Купляли, продавали під милозуччя народного аматорського ансамблю «Барви осені» НД «Просвіта».

 За сніп організаційних старань  міщани і селяни вдячно поглядали на начальника управління регіонального розвитку райдержадміністрації Миколу Панасюка і начальника відділу агропромисловго розвитку цього управління Оксану Камоцьку, Горохівського міського голову Віктора Годика, заступника голови районної ради  Віталія Клембу, начальника відділу культури райдержадміністрації Діну Колесник. Ряд  питань допомогли вирішити Берестечківський міський голова Валентина Залевська, керівник Горохівської автомобільної школи ТСОУ (ДТСААФ) Валентин Краков’як.

Головні організатори ярмарку-виставки  Віталій Клемба, Віктор Годик, Микола Панасюк, Андрій Розтока.
Головні організатори ярмарку-виставки Віталій Клемба, Віктор Годик, Микола Панасюк, Андрій Розтока.

 Пам’ятною відзнакою всім сільсьгоспвиробникам, народним умільцям, які взяли участь у ярмарку-виставці, стали Подяки управління регіонального розвитку райдержадміністрації і Горохівської міської ради.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel