Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Хто в Підгайцях вбиває бузьків?

Під’їхало білі жигулі, звідти почувся постріл, мисливський собака за якусь хвилину вже ніс птаха, якого вкинули в машину — і тільки їх бачили...

Фото ілюстративне

Хто в Підгайцях вбиває бузьків?

Лелеча історія у цьому селі, що неподалік Луцька, розпочалася ще минулого року. На облаштованому гнізді, що примостилося на старезному яворі, поселилися ці білі птахи з чорною ознакою

Буркотливим сусідам дуже раділа їх гостинна сусідка, яка й доклала немало зусиль для благоустрою бузькової оселі, — Катерина Пашко. Саме вона нещодавно забила тривогу, почувши постріли, після яких зникають ці миролюбні пернаті.

Рік тому, як розповіла жінка, люди бачили, коли до заплави річки Стир, де утворилося болото вкрите очеретом, під’їхало білі жигулі, звідти почувся постріл, мисливський собака за якусь хвилину вже ніс птаха, якого вкинули в машину — і тільки їх бачили. Цього року, відколи почався мисливський сезон, історія повторюється.

Пара шукала поживу для своїх дітей і знову постріл, внаслідок якого до гнізда повернувся лише один лелека.

Катерина Пашко в телефонній розмові благає про допомогу, закликає людей до милосердя. Каже, що власними зусиллями, заплативши півтори тисячі гривень, для сім’ї буслів поставила, найнявши підйомного крана, ще один стовп, на якому прилаштувала нове гніздо («вдячна сусідові, який допомагав»).

Здавалося, що все буде добре. Троє лелеченят народилися пізніше від інших. І коли почалася на болоті стрілянина, а це на краю Підгайців, неподалік вулиці Надстирної, одне пташеня впало з гнізда і загинуло. Минулого понеділка пара шукала поживу для своїх дітей і знову постріл, внаслідок якого до гнізда повернувся лише один лелека.

На місце події, за викликом небайдужої підгайчанки, приїжджала поліція, але нікого не застала. «Видно, браконьєри причаїлися в очереті», — роздумує жінка. Пані Катерина надіслала світлину, на якій зафіксовано, як малі лелеченята, котрі ще не мають сили злетіти, чекають поживи.

А ще болить її душа за шестеро малих лебедят та двох дорослих красенів-птахів, які жили цього літа на заплаві річки біля села. Їх уже також щось не видно, бачила лише багато розвіяного вітром пір’я…

Ніна КОСТРУБА.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel