Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Уляна Супрун розповіла, як не зіпсувати здоров’я дитини у школі

dytpsyholog.com

Уляна Супрун розповіла, як не зіпсувати здоров’я дитини у школі

Уляна Супрун, яка подала заяву на звільнення з посади в. о міністра охорони здоров'я, дала важливі поради щодо навчального року

Про це вона написала у Facebook.

Дитина має бути зручно одягнена

Навіть якщо шкільна форма є обов'язковою, вона повинна бути зручною. У ній дитина повинна вільно дихати, бігати, падати, і при цьому, не сильно бруднити і м'яти одяг. У дитини повинна бути можливість одягнутися тепліше вранці, і згодом зняти піджак або лонгслів, і залишитися в зручному одязі. Вибирайте одяг для дитини з натуральних тканин, адже у вересні, частіше за все, тепло.

У дитини повинна бути можливість одягнутися тепліше вранці, і згодом зняти піджак або лонгслів, і залишитися в зручному одязі

Дітям потрібно мати з собою їжу

Навіть якщо дитину годують у їдальні, у неї все одно повинна бути можливість перекусити, особливо актуально це для учнів молодших класів. Коли дитина голодна - її мозок не може нормально працювати.

На перерві діти повинні їсти не чіпси і шоколадки, і не булочку з їдальні, а повноцінну їжу. Рішенням може бути контейнер з нарізаними яблуками, морквою, горіхами, сиром, фалафелем. Добре мати банани, несолодкий йогурт, сухофрукти, пастилу. Контейнери з їжею готуйте напередодні і зберігайте їх у холодильнику. Якщо дитина приносить "тормозок" додому, запитайте в чому причина.

Не забувайте про воду

Не молоко або сік в їдальні, не солодкі газовані напої, а вода, коли є відчуття спраги. Спека, хвилювання, розмови і уроки фізкультури призводять до посиленої втрати вологи організмом. Зневоднення у дітей проявляється у вигляді дратівливості і незмогою зосередитися. Саме тому варто подбати, щоб у класах була питна вода. Крім того, якщо діти будуть пити солодкі напої, у них псуються зуби.

Жуйку жувати можна

Дослідження показують, що жування жуйки без цукру допомагає зосередитися, і запобігає карієсу, тому підтримує слиновиділення, а отже - мінералізацію зубів, а також перешкоджає утворенню зубного каменю і нейтралізує кислоту.

Дітям треба бути активними

Зазвичай дітям забороняють бігати в коридорах та по школі, забуваючи, що фізична активність дуже важлива. З 5 до 17 років кожен день дитина повинна робити фізичні вправи.

Зазвичай дітям забороняють бігати в коридорах та по школі, забуваючи, що фізична активність дуже важлива. З 5 до 17 років кожен день дитина повинна робити фізичні вправи.

Фізкультура має бути улюбленим предметом

Фізкультура повинна підтримувати здоров'я і тренувати, а не викликати ненависть, бажання "відкосити", створювати приводи для буллінга або суперництва. У залі фізкультури повинна бути можливість провітрити і поставити музику.

Школа має заохочувати приїздити на велосипеді чи самокаті

Тобто мати паркування для дитячого транспорту, обмеження для паркування авто на тротуарі, брати участь у розробці велоінфраструктури в місті або селі. Брати участь не шляхом збору коштів з батьків, а шляхом громадської активності.

Школи мають бути безбар’єрними та інклюзивними

І діти, і їхні батьки, чи молодші брати і сестри можуть бути у візочку: інвалідному чи дитячому. Інклюзивність потрібна не лише дітям з інвалідністю, а й всім відвідувачам школи.

Зробіть дітям необхідні щеплення

Туалети повинні відповідати санітарним нормам

Для початку в шкільних туалетах повинні бути встановлені кабінки, а не ряд унітазів.Діти повинні відчувати себе в безпеці і мати всі можливості для гігієни. Мити руки з милом слід заохочувати постійно, тому що через руки передаються вірус грипу, аденовірус, вірус гепатиту А, сальмонели.

Зробіть дітям необхідні щеплення

Це єдиний надійний спосіб захистити їх від небезпечних хвороб і убезпечити інших школярів, які з певних причин не можуть бути вакциновані. А також - це внесок у формування колективного імунітету та захист від епідемій.

 

Telegram Channel