Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Луцьку відбудеться вистава «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І»

lutskrada.gov.ua

У Луцьку відбудеться вистава «Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І»

Це історично-міфологічний мультимедійний перформанс за участю українських театральних зірок

У виставі розгортається історія внучки Ярослава Мудрого — Едігни — надзвичайна, насичена і карколомними пригодами, і яскравою міфологією, що нагромадилася за століття, інформує Луцька міська рада.

Переказують, мовляв, ця Едігна дуже хотіла втекти з Парижа, бо її сильно вабив Київ — місто діда, князя Ярослава. Тим часом у Франції внучка Ярослава і донька Генріха І отримала чудову освіту при дворі. Але дівчина була гордої вдачі — й відмовилася від примусового шлюбу. І все-таки втекла!

У проекті також задіяні: Євген Нищук, Федір Стригун, Остап Ступка, Олексій Березнюк, Тарас Компаніченко. 

Згідно з легендами, Едігна, подорожуючи, поселилася в дуплі старої липи. І нібито прожила там майже три десятиліття! Як черниця в келії. Попри все, Едігна впродовж свого складного життя навчала дітей, залучала людей до християнської віри. У 1060 році римо-католицька церква проголосила її блаженною.

Окрім того спектакль порушує не тільки історичну тематику, а й розповідає про питання гендерної рівності, захисту прав жінок.

Літературна основа — драматична поема Олександра Ірванця. У ролі Анни Київської — Ірма Вітовська. У ролі Едігни — Анастасія Блажчук. У проекті також задіяні: Євген Нищук, Федір Стригун, Остап Ступка, Олексій Березнюк, Тарас Компаніченко.

Telegram Channel