Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

УКРАЇНЦІ, ЯКІ ЗМІНИЛИ СВІТ

Імена цих людей відомі усьому світу. Однак про те, що народились вони на території, яку займає сучасна Україна, багато хто навіть і не здогадується…

Імена цих людей відомі усьому світу. Однак про те, що народились вони на території, яку займає сучасна Україна, багато хто навіть і не здогадується…

ПАРИЗЬКИЙ АЕРОПОРТ – НА ЧЕСТЬ ОРЛИКА

Киянка Голда Меїр в 40-роках ХХ століття боролась за утворення і незалежність Ізраїлю. Вона стала першим послом Ізраїлю в СРСР, а пізніше, повернувшись до Тель-Авіва, в 1969 році стала прем’єр-міністром.
Колишній львів’янин Збігнєв Бжезінський у 1977 році став помічником з питань національної безпеки президента США Джиммі Картера. Ярий противник комунізму, політолог Бжезінський був одним з авторів американської зовнішньополітичної доктрини. Україна в його книзі “Велика шахівниця” розглядається, на відміну від Росії, як складова Західної цивілізації.
Пилип Орлик, гетьман України, соратник і послідовник Івана Мазепи, теж хотів бачити Україну європейською державою. У 1710 році він написав першу Конституцію України. А його син Григір Орлик, який з’явився на світ в Батурині, став відомим політичним і державним діячем Франції XVIII століття. На честь маршала Орлика названо аеропорт Орлі в Парижі.

НАШІ ВИНАХОДИ: ВІД ЙОГУРТА ДО ТРАМВАЯ
Бактеріолог та імунолог Ілля Мєчніков з’явився на світ у Харківській області. За відкриття явища фагоцитозу він отримав у 1908 році Нобелівську премію. Мєчніков вперше запропонував рецепт йогурта як ліків і довів корисність кисломолочних бактерій.
Ще одним Нобелівським лауреатом, але уже в іншій галузі, став у 1971 році Саймон Кузнець, американський економіст родом з Харкова. Мікробіолог з Прилук Селман Ваксман, емігрувавши до США, першим у світі виділив ряд антибіотиків (серед них – стрептоміцин), без яких важко уявити сучасну медицину. У 1952 році він був удостоєний Нобелівської премії.
А ліки із символічною назвою “україн” розробив у 1978 році Василь Новицький, український емігрант з Австрії. Створений на основі трав, “україн” досить ефективний у лікуванні раку на ранніх стадіях. Лікар Новицький і зараз працює в австрійській клініці.
Батьком сучасної ракетно-космічної техніки по праву вважають Сергія Корольова, уродженця Житомира. Завдяки йому в космос було запущено перший штучний супутник Землі, потім – ракету з собаками Бєлкою і Стрєлкою на борту, а у 1961 році в космосі побувала перша людина – Юрій Гагарін.
Якщо Корольов зміцнював військову могутність СРСР, то по інший бік Атлантики українець Георгій Кістяковський працював на авторитет США – він розробляв детонатор до першої атомної бомби. Колишній киянин пізніше став радником президента Дуайта Ейзенхауера і віце-президентом американської академії наук.
Українцям належать й інші, не менш корисні відкриття. Так, фізик Іван Пулюй ще у 1881 році виявив промені, які пізніше назвуть за іменем німця, який їх теж відкрив, – рентгенівськими.
Полтавчанин Федір Піроцький у 1880 році створив образ вагона, який рухається завдяки електриці. Пізніше брати Сіменси почали масове використання дітища Піроцького – трамвая.
У 1882 році уродженець Херсонщини Микола Бенардос винайшов метод електрозварки. А ще один українець – Петро Прокопович з Чернігівщини – у 1814 році придумав конструкцію рамкового вулика. І з того часу мед стали отримувати, не знищуючи бджіл, а бджолярство перетворилось в галузь сільського господарства.

БІЗНЕС ПО-УКРАЇНСЬКИ
Одним з найвдаліших українських бізнесменів середньовіччя був галичанин Юрій Кульчицький. У 1684 році він відкрив у Відні першу в Європі кав’ярню “Під синьою пляшкою”. Спочатку міщанам не дуже подобався цей гіркий напій, однак після того, як Кульчицький став додавати до кави цукор, відбою від клієнтів не було, і він швидко розбагатів.
Генріх Давидов, власник тютюнової лавки на київському Подолі, мріяв, щоб його син Зіновій став скрипалем. Однак той зайнявся тютюновою справою і досягнув нечуваних результатів. Із Женеви, де після революції поселився майбутній тютюновий король, слава про цигарки, сигари, а потім і про вина, коньяки, парфуми і аксесуари марки “Davidoff” розлетілась по всьому світу. Зіно Давідофф винайшов також хьюмідор – скриньку для зберігання сигар.
А двоє інших киян здобули світову славу в США. Авіаконструктор Ігор Сікорський у 1923 році заснував в Нью-Йорку авіабудівельну фірму, одну з найстаріших у світі. В кінці 1930-х компанія “Сікорський” переорієнтувалась на виробництво вертольотів. Цей винахід теж належить Сікорському.
І трохи сучасної історії. Киянин Макс Левчин у юному віці емігрував до США в 1991 році. А зараз 28-річний українець вже дуже знаменитий: у 1999-му він заснував компанію “PayPal”, котра займається платежами через Інтернет. Сьогодні вартість компанії оцінюють в 70 мільйонів доларів.

АРХИПЕНКА ПОРІВНЮВАЛИ З ПІКАССО
У 1878 році в польській сім’ї у Києві з’явився на світ Казимир Малевич – його картина “Чорний квадрат” стала вершиною творчості художника і символом авангарду ХХ століття. У Київській художній школі Миколи Мурашка однокурсником Малевича був скульптор-новатор Олександр Архипенко. У 20 років він покинув Україну і поїхав у Париж, де в той час творив Пікассо. Мистецтвознавці проводили паралелі в художніх експериментах обох митців. Те, що робив Архипенко в скульптурі, Пікассо створював у живописі. І навпаки. Архипенко відомий тим, що створив архіпентуру – механізовану картину, в якій постійно змінюються форма і колір.
У 20-х роках минулого століття підкорює Париж ще один киянин – танцівник і хореограф Серж Лифар. За своє життя Лифар, якого називають послідовником неперевершеного Сергія Дягілева, з небувалим успіхом поставить понад 200 балетів. Музику для кількох дягілевських балетів написав уродженець Донецької області Сергій Прокоф’єв…
А Соломія Крушельницька з Тернопілля стала світовою оперною примою. У 1904 році вона на запрошення Джакомо Пуччіні заспівала заглавну арію в його опері “Чіо-Чіо-Сан” і з 1906 року виступала в міланському театрі “Ла Скала”.

І ДЖЕЙМС БОНД – НАШ ЗЕМЛЯК
Микола Миклухо-Маклай прославився на весь світ тим, що в ХІХ столітті вивчав життя папуасів Нової Гвінеї та Австралії. А його колега і земляк з Чернігівщини Юрій Лисянський у 1803-1806 роках здійснив з Іваном Крузенштерном перше російське навколосвітнє плавання. Іменем Лисянського названо один з Гавайських островів.
Не менш авантюрним характером відзначався одесит Зігмунд Розенблюм, який пізніше став Сіднеєм Рейлі. Цей великий шпигун, який працював одразу на кілька розвідок, за зізнанням Яна Флемінга, автора романів про пригоди Джеймса Бонда, став прототипом його героя. Рейлі розстріляли в 1925 році радянські контррозвідники.
Юрій ЖУК за журналом "Корреспондент"
Telegram Channel