Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
У Луцьку показали прем’єру вистави «Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І

Цей пам’ятник стане окрасою одного із луцьких скверів.

Луцька міська рада

У Луцьку показали прем’єру вистави «Едігна. Донька Анни Київської та Генріха І

У День міста лучани та гості славного Лучеська мали унікальну нагоду переглянути виставу “Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І”. Це історично-міфологічний мультимедійний перформанс за участю українських театральних зірок, літературною основою якого стала драматична поема українського автора Олександра Ірванця

Чимало гостей прийшли надвечір на Театральний майдан, аби поринути у світ історії та побачити сучасну інтерпретацію подій того часу, йдеться на сайті міської ради.

Перед початком містерії до присутніх з вітальним словом звернувся радник міського голови Ігор Поліщук. «Щиро вітаю усіх із Днем нашого улюбленого, надзвичайного, яскравого та сучасного міста. Нехай місто Луцьк, завдяки нашій спільній праці, крокує вперед, розвивається та процвітає. Щиро вірю, що до Луцька повернуться усі, хто зараз захищає нашу країну на Сході, аби разом відзначати це свято у колі рідних та друзів. У Луцьку тісно переплелися історія та сучасність, тут живуть щирі, привітні та гостинні люди», - зазначив він та подякував акторам і творчій команді з Києва за прем’єру вистави у Луцьку

Від усієї громади Києва та команди фестивалю “Anne de Kyiv Fest” представникам нашого міста вручили подарунок- пам’ятник Анні Київській, який встановлено у Києві та інших європейських містах. Цей пам’ятник стане окрасою одного із луцьких скверів.

У виставі розгортається історія внучки Ярослава Мудрого — Едігни — надзвичайна, насичена і карколомними пригодами, і яскравою міфологією, що нагромадилася за століття. Переказують, що Едігна дуже хотіла втекти з Парижа, бо її сильно вабив Київ — місто діда, князя Ярослава. Тим часом у Франції внучка Ярослава і донька Генріха І отримала чудову освіту при дворі. Але дівчина була гордої вдачі — й відмовилася від примусового шлюбу. І все-таки втекла!

Роль Анни Київської блискуче виконала Ірма Вітовська, саму ж Едігну зіграла Анастасія Блажчук.

Згідно з легендами, Едігна, подорожуючи, поселилася в дуплі старої липи. І нібито прожила там майже три десятиліття! Як черниця в келії. Попри все, Едігна впродовж свого складного життя навчала дітей, залучала людей до християнської віри. У 1060 році римо-католицька церква проголосила її блаженною.

Також у спектаклі порушили питання гендерної рівності, захисту прав жінок.

Роль Анни Київської блискуче виконала Ірма Вітовська, саму ж Едігну зіграла Анастасія Блажчук. Cвої голоси для головних ролей подарували Остап Ступка, Федір Стригун, Євген Нищук, Тарас Компаніченко. 

Мистецький проект, створений режисером-постановником Федором Баландіним, нікого не залишив байдужим. Як і у Києві, у Луцьку мультимедійна вистава про онуку князя Ярослава Мудрого викликала лише найкращі враження та емоції.

Telegram Channel