Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Експерти бачать три райони на Волині. Нардепи – чотири

Волинь-нова

Експерти бачать три райони на Волині. Нардепи – чотири

Волинська область може отримати три райони замість 16 чинних

Таку модель адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні презентували експерти Української асоціації районних та обласних рад під час другого тематичного круглого столу у Луцьку.

У майбутньому на мапі області можуть з’явитися такі райони: Луцький (451, 7 тис. осіб), Ковельський (404, 8 тис. осіб) та Володимир-Волинський (181, 4 тис. осіб).

У майбутньому на мапі області можуть з’явитися такі райони: Луцький (451, 7 тис. осіб), Ковельський (404, 8 тис. осіб) та Володимир-Волинський (181, 4 тис. осіб).

«Беручи до уваги ваші пропозиції та застосовуючи методику, ми бачимо 3 спроможні райони. Втім, й сьогодні, для нас важливо почути ваші думки, оскільки мапа ще коригується», — зазначив експерт УАРОР Олександр Даниленко.

Нагадаємо, що презентована мапа ляже в основу Законопроекту про зміну та встановлення меж районів Волині.

Тим часом народні депутати від Волині Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Степан Івахів та Вячеслав Рубльов вважають, що на Волині має бути 4 повіти.Відповідне звернення вони надіслали на ім’я Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, де висловили свою стурбованість питанням формування нового територіального устрою України, та, зокрема, Волинської області, який буде проведено у зв’язку з реформою децентралізації.

Зважаючи на специфіку вказаної місцевості та існуючі у ній проблеми, територіальна віддаленість адміністративного центру може призвести до неможливості ефективно здійснювати на даній території  отримання громадянами адміністративних, медичних соціальних та інших послуг.

«Висловлюючи підтримку проведенню ефективної децентралізації, звертаємо Вашу увагу на необхідність створення укрупнення, до якого б увійшли північні райони Волинської області, що матиме позитивне значення для реалізації державної регіональної політики, розвитку місцевого самоврядування, здійснення виконавчої влади на місцях, забезпеченню надання громадянам України – жителям північної Волині гарантованого державою стандарту соціальних послуг. Адже, зважаючи на специфіку вказаної місцевості та існуючі у ній проблеми, територіальна віддаленість адміністративного центру може призвести до неможливості ефективно здійснювати на даній території  отримання громадянами адміністративних, медичних соціальних та інших послуг. Важливо уникнути невідповідності існуючого стану речей у сфері адміністративно-територіального устрою задля побудови спроможної та дієвої системи місцевого самоврядування», - йдеться у депутатському запиті.

Депутати просять Прем’єр-міністра врахувати необхідність укрупнення районів на основі територіальних громад, створити не менше чотирьох районів (повітів) з центром в одному із районів північної Волині.

Джерело: decentralization.gov.ua
Telegram Channel