Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Пристайко: угорського анклаву на Закарпатті не буде

Через кілька днів Пристайко планує зустрітися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

Укрінформ

Пристайко: угорського анклаву на Закарпатті не буде

Україна не змінить мовної політики щодо угорської меншини

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко дав зрозуміти, що політика України щодо мови навчання угорської меншини на Закарпатті не змінилася після зміни влади.

"100% навчання угорською мовою не буде. Ми сказали абсолютно чітко нашим угорським партнерам – це абсолютно нереально і цього не буде, щоби було створено такий конгломерат усередині України", - сказав Пристайко в інтерв'ю "Європейській правді", пише LB.ua.

"Громадянин України повинен мати право і можливість спілкуватися і з іншими [українцями], і з органами влади, і зайняти якусь позицію в цій державі. А замикати в анклав – це контрпродуктивно, і такого ніде немає", - підкреслив він.

Відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.  

Відносини між Україною та Угорщиною зіпсувалися в 2017 році, коли Верховна Рада прийняла закон про освіту, який, як здалося угорцям, обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО. У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину.

"Ми це зробили. І тут з'ясувалося, що претензії нікуди не поділися, угорці продовжують ту ж риторику, мовляв, жах, нічого не змінилося, все пропало! Ми все одно рухаємося далі, тому що розуміємо, що дітям специфічних мовних груп потрібна окрема програма", - сказав Пристайко.

За його словами, через кілька днів він планує зустрітися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто в рамках поїздки в Нью-Йорк на засідання Генасамблеї ООН. "Окремо ми плануємо зустріч Володимира Зеленського з Вишеградською четвіркою, де будуть усі чотири лідери, в тому числі Віктор Орбан", - розповів міністр.

Telegram Channel