Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Українці встановили рекорд з наминання імортних помідорів, цибулі, перцю та огірків

Імпортне...

Фото: lady.tochka.net

Українці встановили рекорд з наминання імортних помідорів, цибулі, перцю та огірків

Фактично наша держава наростила імпорт майже всіх без винятку позицій овочів і картоплі, включаючи салатні культури і зелень

У сезоні 2018/19 років (серпень — липень) імпорт овочів в Україну оновив попередній рекорд, який тримався дев’ять років — з сезону 2009/2010 років, пише Новое время з посиланням на портал EastFruit.

Тоді імпорт овочів в країну за сезон вперше перевищив 200 тис. тонн і склав 208,5 тис. тонн. У наступні роки обсяг імпорту овочів не наближався до позначки в 200 тис. тонн. У минулому сезоні він перевищив попередній рекорд на 27% і досяг 264,1 тис. тонн.

Відзначається, що в сезоні 2018/19 обсяги імпорту перевершили показник попереднього сезону в натуральному вираженні більш ніж в два рази. Іноземні постачальники овочів і картоплі заробили в Україні $155 млн. При цьому в 2012/13 і 2013/14 роках обсяги імпорту у вартісному вираженні були вищими.

За обсягом імпорту лідерство вперше в історії захопила цибуля ріпчаста, якої було ввезено за минулий сезон цілих 87 тис. тонн - в 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні.

«Головними позиціями імпорту овочів в Україну в вартісному вираженні були томати, цибуля, перець і огірки. За обсягом імпорту лідерство вперше в історії захопила цибуля ріпчаста, якої було ввезено за минулий сезон цілих 87 тис. тонн - в 26 разів більше, ніж у попередньому сезоні. Також було імпортовано 66 тис. тонн томатів, 18,3 тис. тонн товарної картоплі, 14,7 тис. тонн огірків, 11,8 тис. тонн перцю, 9,5 тис. тонн різних видів капусти і 7,5 тис. тпонн моркви. Фактично Україна наростила імпорт майже всіх без винятку позицій овочів і картоплі, включаючи салатні культури і зелень», - пише EastFruit.

Очікується, що у вересні буде побито черговий рекорд імпорту картоплі, оскільки ціни на нього зростають, незважаючи на очікуване збільшення загального обсягу виробництва картоплі.

«Психологічні чинники можуть привести до реалізації сценарію, так званого самовтілюваного прогнозу, тобто прогнозу, який безпосередньо впливає на його виконання. Люди в містах масово закуповують картоплю про запас, чого раніше більшість з них не робило. Це призводить до того, що ціни активно ростуть, а фермери, бачачи зростання цін, також не поспішають продавати продукцію, розуміючи, що завтра можна буде заробити ще більше. У країні з'явилося багато перекупників, які скуповують картоплю сьогодні і кладуть її на зберігання, чим ще більше розгойдують попит на продукцію. Таким чином включається ланцюгова реакція, яка призводить до триваючого зростання імпорту картоплі на тлі величезних його запасів в країні - деякі посередники навіть кладуть на зберігання імпортну картоплю, сподіваючись навесні отримати більше», розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Середня оптова ціна на картоплю в Україні вже перевищила 10 грн/кг, хоча роком раніше вона становила близько 3,5 грн/кг.

Telegram Channel