Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Що буде з олицькою лікарнею?

Замок в Олиці може стати справжньою туристичною перлиною, але перш за все потрібно вирішити питання зі лікарнею.

Сергій НАУМУК

Що буде з олицькою лікарнею?

На прийомі громадян в голови обласної ради Ірини Вахович побували представники колективу Волинської обласної психіатричної лікарні в смт Олика

Люди турбуються про свої робочі місця в перспективі використання замку Радзівіллів, як туристичного об'єкту. Відомо, що з 50-х років минулого століття в замку знаходиться психіатрична лікарня №2, інформує Волинська обласна рада.

Нагадаємо, влітку цього року обласна рада затвердила Обласну програму відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика Волинської області на 2019 – 2024 роки. За пропозицією депутата Святослава Кравчука з самого проєкту рішення було вилучено пункт про будівництво в селищі нової будівлі для лікарні. Зауважимо, що кошторис нового будівництва становить 300 млн грн. Ця інформація дуже насторожила працівників лікарні, які бояться втратити роботу.

"Ми підтримуємо ідею, що замок має відроджуватися як історична пам'ятка. Ми не проти того, щоб селище стало цікавим для туристів, але ми хочемо зберегти свої робочі місця. Пропозиції довозити наших людей до Луцька на роботу в психлікарню №1 для нас неприйнятні", - пояснює керівник лікарні Марія Любашевська. Її колеги доповнюють, що завдяки тому, що замок використовують як лікарню, він досі не знищений. 

Досі немає інвестора, який би забезпечив відродження історичної пам'ятки для туристичних цілей. 

Голова обласної ради Ірина Вахович зауважила, що попри те, що програма розвитку Олики прийнята обласною радою, досі немає інвестора, який би забезпечив відродження історичної пам'ятки для туристичних цілей. Вона закликала людей не створювати перешкод для культурного розвитку селища і обіцяє, що вони не позбудуться роботи.

До ідеї будівництва нового приміщення для лікарні в самому селищі Ірина Вахович ставиться прагматично. Вона нагадала, що на Волині тільки нещодавно завершили перинатальний центр, який будувався 20 років і вартував обласному бюджету 90 млн грн. "Ми не зможемо потягнути такого ж грандіознгого будівництва в Олиці", - каже Ірина Вахович. Між тим представники колективу кажуть, що можна знайти компромісне рішення і значно здешевити проєкт будівництва нової лікарні. Йдеться про використання приміщення старої школи, яке можна було би реконстроювати під лікарню. Ірина Вахович пообіцяла, що дасть доручення групі депутатів з Ківерцівщини уважно вивчити це питання для того, щоб зважено підійти до його вирішення.

Зауважимо, що на офіційному сайті обласної ради оприлюднений проєкт рішення Про реорганізацію комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» Волинської обласної ради, розроблений Волинською ОДА. Він підтриманий на засіданнях майнової та профільної комісій облради. Пропонується реорганізувати комунальне підприємство «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика» Волинської обласної ради шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради.

"Йдеться про об'єднання двох лікарень на рівні адміністрацій, а не про закриття лікарні в Олиці. Наголошую цю інформацію для жителів Олики", - заявила під час програми "Відкрита влада. Область" голова постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства Людмила Тимощук. Вона вважає, що питання з новим приміщенням для лікарні в Олиці, у випадку поступлення інвестицій на відновлення замку, має бути вирішене .

Telegram Channel