Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцькій художній школі традиційна виставка «Осіння палітра»

Подяку міського голови вручили усьому колективу Художньої школи за вагомий внесок у життя міста.

ФОТО: Олександра ФІЛЮКА.

У Луцькій художній школі традиційна виставка «Осіння палітра»

До Дня художника підготували виставку творчих робіт викладачів закладу

- Поєднувати викладацьку роботу з творчістю дуже непросто, - зазначив директор Луцької художньої школи Іван Гаврилюк, - але кому це вдається, то це цінно, як самоствердження, і, певна річ, передається учням у процесі навчання. Виставка - це наче звіт самому собі, чи вдалося зреалізуватися за рік. Часом і життя людині мало, щоб вона здійснила свої плани. Тож це — один із етапів ствердження.

 

Іван Миколайович наголосив, що на захід прийшли люди небайдужі, які допомагають діяльності школи. Завітали представники влади: перший заступник голови облради Юрій Поліщук, заступник міського голови Ірина Чебелюк, заступник начальника департаменту культури Андрій Ломага, хороший друг, який співпрацює зі школою — директор-художній керівник Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук, працівники Художнього музею.

 

- Дуже важливо, що митець не сам. Рука повноцінна тоді, коли діють всі п'ять пальців. Нас підтримують - і ось ми представляємося у новому виставковому залі, - каже директор художньої школи.

Ірина Чебелюк привітала митців із Днем художника і побажала творчого погляду на світ і здійснення мрій, вручила подяку міського голови усьому колективу закладу за вагомий внесок у життя міста. Юрій Поліщук побажав юним, щоб навчання у художній школі сприяло у майбутній професії, а почесною грамотою Волинської облради нагородив викладача Галину Івашків.

 

Кожна робота має свій початок, а праця художника завжди розпочинається із чистого полотна. Яким воно станем в процесі, ще невідомо. Все залежить від настрою, натхнення, від обставин, у які митець занурений. І щоб створити викладачам-митцям ту мотиваційну творчу мить, директор школи Іван Гаврилюк спільно із міською владою дарує кожному чисте полотно.

Виставка шумить дитячими голосами. А полотна вчителів на стінах виставкового залу та легка музика стишують емоції і ведуть у багатогранний і філософський світ митця.

 

Іван Гаврилюк показує свою роботу «Сезон яблук». Ворони сидять над гніздом із різнобарвними яблуками. Кожен тут помислить щось своє.

 

- Художник має лише ледь-ледь прочинити двері, а кожен сам побачить, що за ними. Коли все в картині зрозуміло, то це не мистецтво, а ремесло, - запевняє директор-митець. Іван Миколайович любить малювати яблука. Каже, бо з дрібного все на світі починається. І діти в школі спершу змальовують яблуко, а потім на ньому пізнають земне тяжіння. Митці художньої школи намагалися зупинити мить тяжіння яблука до землі, коли створювали посеред зали композицію, де з кошика висипаються яблука. Зафіксували, зупинили процес засобами мистецтва, аби глядач міг теж зупинитися й подумати.

 

- З зернини яблука виростає дерево, сад, цілий Космос. А ми не задумуємося часом про такі речі. Людство сьогодні збіднює життя на землі, а потім заводить Червоні книги — книгу ганебності і скарг природи. Ось цю філософію життя, ще може побачити і передати художник, змусити людей замислитися, - міркує Іван Миколайович.«Крізь синє скло». Галина Івашків.

 

«Крізь синє скло». Галина Івашків.

 

- Що таке сучасне мистецтво? Воно тоді можливе, коли ти знаєш всі попередні його пласти. Мода — це не мистецтво, це захоплення. Я навчався все життя академічного малюнку, а тепер сприймаю світ, як дитина, наче заново вчуся зображувати його, - усміхається митець-філософ.

 

 

- Чи не важко працювати з підлітками, адже часто вони хочуть творити лише модерн? - запитую.

- Молодечий максималізм — це чудово! З підлітками просто працювати. Вони прекрасні, сміливі, проблема більше в батьках, а не в дітях. Коли з найріднішими людьми немає спілкування — це жахливо. Не потрібно батькові бути художником, щоб зрозуміти дитину і підтримати її...

На таку ось розмову спонукала нас лише одна робота митця. А їх на виставці чимало. Завітайте і ви сюди — прочиніть двері у прекрасний світ через призму художніх засобів.

 

 

Роботи Тетяни Ядчук-Богомазової.
Роботи Тетяни Ядчук-Богомазової.
 

 

«Погляд». Анатолій Солтис.

 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel