Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Єрмак повернув Коломойського в бізнес з Росією в обмін на «формулу Штайнмаєра»

То от хто по-справжньому заробляє на крові?

ЗІК.

Єрмак повернув Коломойського в бізнес з Росією в обмін на «формулу Штайнмаєра»

Про це на sute.ua пише розслідувач Кирило Сазонов

Подаємо його резонансний текст з деякими скороченнями:

Найцінніший кадр Зеленського та Коломойського

«Олігарх Ігор Коломойський повернувся в Україну після обрання президентом Володимира Зеленського і вже встиг не тільки надолужити згаяне, а й розгорнути нові масштабні схеми збагачення.

Його компанії імпортують дешеве вугілля і електроенергію з РФ, а феросплавний бізнес розвивається. Сам олігарх змінив риторику по відношенню до Росії і вже називає агресію РФ на Донбасі «громадянським конфліктом». І це не випадково, адже бізнес і політика в Україні тісно переплетені. В обмін на можливість Коломойського заробляти Україна взяла на себе зобов'язання піти на поступки Кремлю Донбасом. Головний парламентер Зеленського Андрій Єрмак є архітектором схеми, за якою Кремль дає доступ Коломойському до російських енергоресурсів, взамін чого Київ погоджується на «формулу Штайнмаєра», яку в Києві називають актом капітуляції. За нашою інформацією, саме це стало причиною конфлікту глави РНБО Олександра Данилюка з Єрмаком і з людьми Коломойського в оточенні Зеленського - Богданом і Герусом - і подальшого його звільнення. «Коли людина чимось займається, і вся його діяльність - в особистих цілях, то це аморально ... Коли все, що він робить, спрямоване або на зміцнення особистої влади, або на заробляння власних грошей, збільшення свого капіталу, або робота на другий президентський термін, то, вважаю, що це аморально», - так олігарх Ігор Коломойський характеризував президента Петра Порошенка в березні 2019 року в інтерв'ю телеканалу ВВС. У ньому Коломойський кілька разів тиснув на мораль, кажучи про Порошенко. В цей же час канал олігарха «1 + 1» чи не кожного тижня «розкривав» бізнес Порошенко «на крові» - сюжети про липецьку фабрику, торгівлі з Росією йшли із завидною регулярністю. Перед самими виборами в ЗМІ хтось (імовірно, дуже лояльний до Коломойського) злив дані про закупівлі російських б / у запчастин для армії. Все разом це допомогло Володимиру Зеленському, бізнес-партнеру Коломойського, виграти вибори президента і сформувати нову владу.

Схоже, Коломойський вирішив вбити двох зайців - виконати Мінські угоди, хоч і на умовах Кремля, і при цьому непогано заробити.

В інтерв'ю журналу НВ в липні цього року Коломойський звинуватив Порошенка в невиконанні Мінських угод, так як на окупованих територіях Донбасу були проведені вибори. За словами олігарха, вибори на окупованих територіях повинні були відбутися, незважаючи на присутність там російських військ. Олігарх також звинуватив Порошенка в тому, що він хоче «піаритися, заробляти гроші і бізнесом займатися», а не виконання Мінських угод. Схоже, Коломойський вирішив вбити двох зайців - виконати Мінські угоди, хоч і на умовах Кремля, і при цьому непогано заробити.

За його словами ексглави РНБО Олександра Данилюка, відносини Києва з Москвою і Вашингтоном зараз знаходяться у веденні Андрія Єрмака, людини непублічної, але яка має серйозний вплив в команді Володимира Зеленського. Він - друг президента, про що говорить відкрито.

Якщо на початку літа Єрмак говорив, що він виконує різні завдання в президентському офісі, то в липні у нього з'явилося конкретний напрям - міжнародні відносини. У цей період Зеленський доручив Єрмаку вести переговори з Кремлем про обмін полоненими. Обмін відбувся, завдяки йому Єрмак здобув широку популярність і наростив вплив в Офісі президента.

Наш співрозмовник каже, що завдання Єрмака з самого початку не обмежувалося обміном полоненими. Зеленський нібито доручив йому узгодити з Кремлем вихід з глухого кута на Донбасі. На початку вересня в Берліні відбулася зустріч представників глав країн нормандської четвірки, на якій був і Єрмак. Однак мирне врегулювання Київ і Москва обговорюють не через радника Володимира Путіна Владислава Суркова, що займається нормандським форматом, а через віцепрем'єр-міністра РФ Дмитра Козака, який організовував обмін полоненими і який має контакт з Єрмаком. Через канал Козак-Єрмак зараз йдуть всі переговори між Києвом і Москвою, говорить наш співрозмовник.

Андрія Єрмака називають неофіційним міністром закордонних справ Зеленського.
Андрія Єрмака називають неофіційним міністром закордонних справ Зеленського.

 «Козак прямо вимагав від Києва погодитися на «формулу Штайнмаєра», інакше справа по Донбасу далі не піде. Єрмак отримав добро з Офісу (президента, - ред.) І погодився, але з низкою умов. Що цікаво, серед інших, одним з таких умов було повернення Коломойського в бізнес з Росією і «Л/ДНР» на ексклюзивних правах. Росіяни погодилися, для них це не проблема, адже на кону стоїть значно більше», - говорить наш співрозмовник.

Він також зазначає, що коли про цю домовленість дізнався глава РНБО Олександр Данилюк, в Офісі президента відбулася розмова на підвищених тонах. «Богдан і Єрмак поставили Данилюка перед фактом - буде так і не інакше. Данилюк заявив Зеленському, що в такому випадку він піде, а ця угода вилізе їм всім боком», - говорить джерело. За його словами, непублічно аналогічної думки дотримуються і деякі інші члени команди Зеленського.

«Данилюк їм прамо сказав, що Росія не дає будь-що просто так. Зрозуміло, що Зеленському потрібен результат по Донбасу, тому він готовий на багато що. А Коломойському взагалі все одно, це бізнес. Маючи такий вплив в Офісі, гріх було не скористатися можливістю заробити. Мова про мільярди гривень. У них існує думка, що з’явилася нагода заробити на дурних росіянах без наслідків. Але хіба в Кремлі ідіоти сидять? Для Порошенка скандал в оборонці став останнім цвяхом, а якщо для Зеленського таким виявиться Донбас, то нехай подякують Коломойському. І Богдану», - нарікає наш співрозмовник.

Єрмак отримав добро з Офісу (президента, - ред.) І погодився, але з низкою умов. Що цікаво, серед інших, одним з таких умов було повернення Коломойського в бізнес з Росією і «Л/ДНР» на ексклюзивних правах.

До слова, Андрій Єрмак зробив не менш корисну послугу для Коломойського, уладнавши конфлікт з адвокатом президента США Рудольфом Джуліані. Як відомо, Джуліані раніше відкрито говорив, що Трампа не влаштовує залежність Зеленського від Коломойського, який знаходиться на гачку у ФБР. За нашою інформацією, саме Єрмак запропонував Джуліані угоду - компромат на Байдена в обмін на спокійне життя Коломойського і підтримку Трампа для Зеленського. Зараз від Руді Джуліані кривого слова не почуєш на адресу олігарха, крім того, Вашингтон не втомлюється повторювати, що буде і далі підтримувати Україну. Правда, все це вилилося в скандал, що загрожує Трампу імпічментом, а Україна опинилася вдруге за три роки втягнутою у виборчі перегони в США.

 

Вугілля з Росії дорожче «Роттердама»

На ринках уже не секрет, що влітку на державних підприємствах нова влада змінила «смотрящих» і переналаштувала «потоки» під себе. Головний бенефіціар цього переділу - Ігор Коломойський. Головний йог інтерес сьогодні - енергетика.

«Економічна правда» раніше писала, що з перших днів липня замість ставленика Ігоря Кононенко Віталія Кропачева роль «смотрящего» в енергетичному секторі зайняв донецький бізнесмен Віталій Беляков, пов'язаний з Ігорем Коломойським. До цього Беляков працював на Олександра Януковича. Зокрема, під його контроль потрапило багатостраждальне, але дуже ласе держпідприємство «Центренерго».

… «Центренерго» відмовилося від закупівель українського вугілля і підписало контракт на покупку російського. Що цікаво, контракт на 400 млн грн було укладено з маловідомої бориспільської фірмою «Нафта Форс», засновник і директор якої має безпосереднє відношення до діяльності групи «Приват».

Причому «Центренерго» закуповує вугілля по 2500-3000 грн за тонну, що значно вище ціни, розрахованої за формулою «Роттердам +», що становить 1740 грн за тонну.

«Можливо саме тому оточення Коломойського раніше так несамовито боролося з формулою «Роттердам +». Адже тепер у Коломойського є можливість продавати вугілля за дорожчою ціною, ніж дає та сама формула «Роттердам +». Ціна Коломойського сьогодні - більше 3 тис. грн за тонну. Ціна вугілля на хабі API2 - трохи більше 1,8 тис. грн. Але, схоже, мета якраз і полягає в тому, щоб отримати надприбуток від продажу вугілля і потім ще раз отримати прибуток від продажу дешевої електроенергії для феросплавних заводів «, - пише в своєму блозі член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Причому «Центренерго» закуповує вугілля по 2500-3000 грн за тонну, що значно вище ціни, розрахованої за формулою «Роттердам +», що становить 1740 грн за тонну.

На ринку також підозрюють, що російське вугілля насправді може виявитися вугіллям з ОРДЛО, що компанія Коломойського возить в Україну через Росію в партнерстві з фірмами олігарха Сергія Курченка, котрий має бізнес в невизнаних республіках. Учасники ринку вказують, що в липні в Москві відбулася зустріч між представниками нового менеджменту «Центренерго» і Сергієм Курченком. Предметом розмови були поставки вугілля з ОРДЛО, в тому числі в умовах можливого зняття блокади, що активно лобіюється Коломойським.

За підрахунками експертів, на кожній тонні російського вугілля Коломойський заробляє 750-950 грн.

Раніше у Львівській області активісти заблокували склади з російським вугіллям. Тоді правоохоронці дуже жорстко розігнали блокаду, а на місце подій навіть їздив Андрій Герус, глава парламентського комітету з енергетики та багаторічний лобіст Коломойського. «Історія з блокуванням завершилася розгромом протестуючих, що фактично веде до подальшої легітимізації і створення видимості легальності завезення російського вугілля, який насправді може виявитися вугіллям з ЛДНР», - пише Корольчук.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець підозрює, що Коломойський навмисно банкрутить «Центренерго», продаючи туди вугілля за завищеною ціною, а вироблену з неї електроенергію вилучають для своїх феросплавних заводів по заниженим тарифом.

У коментарі «Економічній правді» Коломойський каже, що подумує про приватизацію «Центренерго». «Ми весь час замислюємося про це (про участь в приватизації» Центренерго «, - ред.). Компанія велика і цікава, але у неї є проблеми із забезпеченням вугіллям», - говорить олігарх. За даними видання, приватизація «Центренерго» може бути здійснена групою «Приват» опосередкованим шляхом, через молодших бізнес-партнерів Коломойського по газовому бізнесу - Віталія Хомутинника і Павла Фукса.

Раніше у Львівській області активісти заблокували склади з російським вугіллям. Тоді правоохоронці дуже жорстко розігнали блокаду, а на місце подій навіть їздив Андрій Герус, глава парламентського комітету з енергетики та багаторічний лобіст Коломойського.

«Приватизація» Центренерго «мені цікава, але не за такою ціною, як заявив Фонд держмайна. Ми з Віталієм (Хомутинником, - ред.) Вивчаємо питання приватизації», - говорить Фукс.

На тлі наростання збитків ціна «Центренерго» падає, що вигідно оточенню Коломойського.

«Спочатку ціна» Центренерго «становила понад 400 млн доларів, потім її знизили до 250 млн, а після таких дій компанія може коштувати 0,01 млн гривень. Коли ж буде оголошена приватизація, компанію куплять за борги, за копійку або за 1 гривню» , - прогнозує Юрій Корольчук.

 

Гроші для олігарха - пастка для країни

Ігор Коломойський знайшов вихід не тільки на російське вугілля, але і на дешеву російську електроенергію.

Верховна Рада 18 вересня схвалила правку народного депутата Андрія Геруса в закон «Про ринок електроенергії», дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами європейського Енергетичного Співтовариства (Молдова, Білорусь та Росія). По суті правка Геруса стосувалася дозволу купувати електроенергію у Росії, чого не було з 2015 року.

Герус пояснив необхідність своєї правки покращенням конкуренції на електроенергетичному ринку країни. І цим покращенням відразу ж скористався Ігор Коломойський. 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ «Юнайтед Енерджі» - компанія з його орбіти, яка постачає газ АТ «Дніпроазот» (входить до групи «Приват») і яка купує газ у «Укрнафти», в якій Коломойському належить 42 % акцій.

Імпорт електроенергії з Росії дозволить Кремлю тиснути на українську владу, вважає Михайло Волинець.

Імпорт електроенергії з Росії дозволить Кремлю тиснути на українську владу, вважає Михайло Волинець. Адже Кремль не тільки відкрив поставки електроенергії в Україні, а й з 1 жовтня перекрив білоруський коридор поставок енергетичного вугілля в Україні, в результаті чого країна може отримати дефіцит енергетичного вугілля в найскладніший зимовий період, каже Волинець.

«Саме в той день, коли РЖД заблокувала поставки вугілля, в Україні почалися поставки російської електроенергії. Тобто Україну роблять ще більш залежною - замість вугілля продають готову електроенергію, «виводячи з гри «українських енергетиків. Чим цей ланцюг закінчиться передбачити не складно. Фактор енергозалежності буде використаний Москвою для геополітичного тиску на українську владу», - говорить Волинець.

З ним погоджується і колишній глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Дмитро Вовк. Він звинуватив Геруса в лобіюванні інтересів Коломойського і заявив, що така політика може привести до залежності України від Росії у сфері енергетики.

«Герус з порушенням регламенту лобіює в непрофільному законі дозвіл на імпорт е / е з Росії та Білорусі, на словах обіцяючи: буде тільки з Білорусі. А вчора, через два тижні після змін до закону, компанія» Юнайтед Енерджі «, пов'язана з Коломойським, почала імпорт е / е з РФ. Далі очікую «раптового» припинення постачання е/е з боку РФ в найкритичніший момент - взимку, як уже не раз бувало з постачанням інших ресурсів. Введення імпортного паритету, «Роттердам плюс», давало можливість від цього піти, але дуже не подобалося Коломойському і його апологетам. «Спасибі» пану Герусу і його керівнику Коломойському за дії проти інтересів України, а саме повернення до залежності від РФ у всіх сферах - енергетиці, економіці, політиці! « - заявив ексглава НКРЕКУ.

Він звинуватив Геруса в лобіюванні інтересів Коломойського і заявив, що така політика може привести до залежності України від Росії у сфері енергетики.

Він також нагадав, що раніше Коломойський руками своїх активістів організовував блокаду «торгівлі на крові», а сьогодні сам руками лояльних депутатів лобіює відновлення торгівлі з РФ.

«Я на власному досвіді це прекрасно усвідомив - в 2015-2016 роках з регулярними блокадами, домагаючись нормальної роботи енергетичного сектора в критичних умовах. Хтось, може, забув - тоді розкручувався тезу» торгівлі на крові «, неприпустимість торгівлі з РФ, а рупором виступали «1 + 1», Герус і підтанцьовка Коломойського «, - заявив Вовк.

***

Опальний олігарх, який в 2014 році хвалився, що Путін вважає його особистим ворогом, через 5 років отримав карт-бланш на вельми прибутковий бізнес, в якому Кремль йому відверто підіграє. Це не було б можливим у будь-який інший час, але зараз зірки зійшлися в потрібній для Коломойського конфігурації. Зеленський хоче миру на Донбасі, інакше виборець його не зрозуміє, а Коломойський через своїх лобістів в найближчому оточенні президента вносить до порядку денного особисті фінансові питання.

«Фактично мова йде про політичну корупцію. У нашій країні тільки в однієї людини завершилася епоха бідності. Це пан Коломойський», - говорить економічний експерт Борис Кушнірук.

Одна справа, коли українські олігархи роками обкрадають країну на податкових схемах, і зовсім інша, коли олігархи торгують національними інтересами на міжнародній арені. З країною, яка відібрала у нас Крим і половину Донбасу. Торгують на крові.

Джерело: site.ua
Telegram Channel