Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Грецька церква вперше пом’янула Епіфанія

Поїздка Епіфанія до Греції і проведення співслужіння з предстоятелем церкви Еллади може віжбутися вже в листопаді цього року.

ВВС Україна.

Грецька церква вперше пом’янула Епіфанія

Ім'я предстоятеля Православної церкви України Епіфанія вперше пом'янули під час літургії за участю архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма

Як зазначив у своєму фейсбуці народний депутат Ростислав Павленко, який у команді Петра Порошенка був відповідальним за перемовини щодо отримання томосу і зв'язки з Вселенським патріархатом, цей крок став остаточним визнанням ПЦУ.

«Відтепер Елладська Церква вступила до канонічного спілкування з ПЦУ. Визнання ПЦУ Церквою Еллади відбулося», - написав він.

Минулого тижня Грецька церква стала першою помісною православною церквою світу (після Вселенського патріархату, який і надав ПЦУ автокефалію), яка визнала незалежну українську церкву і вступила з нею у міжцерковне спілкування.

Наступним символічним кроком, який закріпить відносини української та грецької церков, має стати поїздка Епіфанія до Греції і проведення співслужіння з предстоятелем церкви Еллади. 

Грецька церква є однією з найбільших православних церков світу: як очікується, її рішення має відкрити шлях для більш активного визнання ПЦУ світовим православ'ям. Ще один можливий наслідок цього кроку - активніший перехід українських парафій від УПЦ МП до ПЦУ.

Наступним символічним кроком, який закріпить відносини української та грецької церков, має стати поїздка Епіфанія до Греції і проведення співслужіння з предстоятелем церкви Еллади. Як розповідають співрозмовники BBC News Україна, такий візит може відбутися вже в листопаді цього року.

РЕАКЦІЯ РОСІЇ

У четвер, 17 жовтня, позачерговий синод Російської православної церкви ухвалив рішення про можливе часткове розірвання відносин з Елладською церквою.

У рішенні йшлося, що якщо предстоятель Грецької церкви почне поминати предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія (що і сталося 19 жовтня), то патріарх Кирило припинить поминання Ієроніма.

Такий крок не означатиме повного припинення церковного спілкування, адже РПЦ продовжить спілкуватись з тими представниками Церкви Еллади, які не підтримують рішення Константинополя та Афін щодо України.

РПЦ припинить молитовне та євхаристійне спілкування лише з тими архієреями Церкви Еллади, які «вступили чи вступлять» в спілкування з «представниками українських неканонічних розкольницьких груп».

РПЦ припинить молитовне та євхаристійне спілкування лише з тими архієреями Церкви Еллади, які «вступили чи вступлять» в спілкування з «представниками українських неканонічних розкольницьких груп».

Також російська церква не буде благословляти паломницькі поїздки у ті грецькі єпархії, очільники яких визнаватимуть ПЦУ.

15 жовтня Російська православна церква також розірвала церковне спілкування з Константинопольським патріархатом. Причина - рішення Вселенського патріарха щодо автокефалії української церкви.

Джерело: ВВС Україна.
Telegram Channel