Бородаті сови Волині готуються до зустрічі Геловіну - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.95 € 33.84
Бородаті сови Волині готуються до зустрічі Геловіну

Страшно вже!

Фото: УТОП

Бородаті сови Волині готуються до зустрічі Геловіну

Йдеться про вкрай рідкісного в Україні птаха

Напередодні Геловіну Українське товариство охорони птахів зібрало і подало найцікавішу інформацію про сову бородату (Strix nebulosa) — мешканку поліських лісів:

Назва підкреслює характерні риси: латинське nebulosus означає «туманний», «серпанковий», англійською вона Great Grey Owl і далі ви зрозумієте чому. Де ж її борода? А невелика чорна пляма під дзьобом?

Де ж її борода? А невелика чорна пляма під дзьобом?

Одна з найбільших сов, у нас поступається тільки пугачу, та за довжиною тіла її вважають найвищою у світі совою (61-84 см). Але великі розміри — це ілюзія, створена густим та пухким (як справжній туман) оперенням. Реальні розміри тіла набагато менші. Оцінити можна з розміру здобичі — переважно дрібні гризуни.

Як і у всіх хижих птахів, самка (970-1900 г) більша за самця (570-1110 г).

Поширений на півночі Полісся: Житомирської, Рівненської та Волинської областей, а також на північному заході Київської області.

Величезний ареал поширення — населяє Євразію та Північну Америку. У нас зустрінете її винятково в поліських лісах. Уперше її гніздування на Поліссі зафіксували в 1983 році. Поширений на півночі Полісся: Житомирської, Рівненської та Волинської областей, а також на північному заході Київської області.

Занесена до Червоної книги України, проте у світі чисельність виду зростає.

Найдовша зареєстрована тривалість життя у виду — 12 років і 9 місяців.

Чисельність цих сов найбільшою мірою залежить від наявності місць для гніздування та придатних кормових ділянок. А успішність гніздування — від доступності кормового угіддя в межах 1-3 км від гнізда.

Своїх гнізд не будує, а займає старі гнізда великих хижих птахів, круків, лелек чорних, але може оселитися на пеньку, на борті чи поверх пучка омели. Здебільшого в старих ялинових або мішаних лісах.

Кормові угіддя бородатої сови — це болота, торфовища, природні луки, розріджений ліс, просіки та вирубки.

Кормові угіддя бородатої сови — це болота, торфовища, природні луки, розріджений ліс, просіки та вирубки.

Полює зазвичай з присади, уважно слухаючи та пильнуючи поверхню землі, а потім кидається на жертву на дистанції переважно не більше, ніж 50 м. Чує свою жертву навіть під товстим шаром снігу.

Сміливий і агресивний птах, який охороняє свою гніздову ділянку від інших хижаків. Не боїться людини, тому її порівняно легко побачити там де, вона мешкає.

Для бородатої як для деяких інших видів сов характерний алопринінг — почухування один одного дзьобами між самцем та самкою, та рідше між пташенятами з одного виводку чи або між ними і батьками у весняно-літній період. Нам подобається така поведінка, бо виглядає, як залицяння та прояв ніжності. Насправді, ці рухи в своєму корені мають агресивне походження. Це підтверджують звуки, що супроводжують такі почухування — специфічне клацання. Такі звуки сова подає і під час кільцювання в руках людини, ніби намагається її налякати. Навіть заплющення очей під час алопринінгу ймовірно служить для того, щоб птах не бачив сусіда і не захотів втекти від нього (проте в першу чергу для уникнення випадкової травми очей під час цих лестощів). Алопринінг — це насправді ритуалізована форма агресивної поведінки клювання або кусання, яка видозмінена, і зрештою підтримує зв’язок партнерів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.