Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Рівненщині протестують представники малого бізнесу

Рівненські підприємці влаштували протестний автопробіг.

charivne.info

На Рівненщині протестують представники малого бізнесу

Вони влаштували автопробіг вулицями міста

У Рівному приватні підприємці, не задоволені законами №128-ІХ «Про внесення змін до Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» і № 129-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», які нещодавно прийняла Верховна Рада України, влаштували протестний автопробіг.

Йдеться, зокрема, про закони щодо касових апаратів для ФОПів і «кешбеків», які вже офіційно опубліковані в газеті «Голос України». А почнуть вони діяти через півроку, за винятком окремих норм, що стосуються, зокрема, найменування контролюючого органу (Державна податкова служба), які набули чинності 20 жовтня, і застосування механізму «кешбек», коли замість витрат на рекламу магазини платять покупцям за те, що вони приводять нових клієнтів. Якщо вони купляють товар у цьому закладі, то він повертає частину коштів «вербувальнику». Таким чином магазин отримує нових покупців, той, хто їх привів — свою комісію, а клієнт — можливість повернути частину коштів за покупки.

Закони викликали багато критики з боку представників малого бізнесу, оскільки зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, запроваджують електронний чек, грошову винагороду для покупців і чималі штрафи для бізнесу. 

Ці закони викликали багато критики з боку представників малого бізнесу, оскільки зобов'язують підприємців використовувати касові апарати, запроваджують електронний чек, грошову винагороду для покупців і чималі штрафи для бізнесу.

Відтак з 1 січня 2021 року використання реєстраторів розрахункових операцій, тобто касових апаратів стане обов'язковим для всіх платників єдиного податку ІІ-ї, ІІІ-ї і ІV-ї групп, незалежно від виду діяльності. Для окремих категорій підприємців ці зміни набудуть чинності з 1 жовтня наступного року.

Також є нововведення у частині контролю використання цієї системи. Якщо в чеку немає однієї або кількох позицій вартістю понад 850 гривень кожна, покупець може передати скаргу органу контролю. Якщо внаслідок перевірки податкової служби підтвердиться факт порушення, підприємцю загрожує штраф у розмірі 150 відсотків від вартості товару, проданого не за чеком. Частину штрафу отримає покупець (це і є «кешбек»), частину – державний бюджет.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel