Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Лікарі радять волинянам, як розпізнати інсульт

ри появі симптомів інсульту необхідно негайно викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

volodymyrets.city

Лікарі радять волинянам, як розпізнати інсульт

У Всесвітній день боротьби з цією недугою волинські медики наголошують на вчасному зверненні за допомогою

У Луцькій міській клінічній лікарні за 9 місяців цього року пролікували 610 пацієнтів з інсультом, із них 507 з ішемічним, 103 з геморагічним (крововиливом). Це на 65 хворих більше, ніж за відповідний період торік.

«З 2006 року у неврологічному відділенні лікарні проводиться тромболітична терапія Актилізе у гострому періоді ішемічного інсульту: до 4,5 години від моменту виникнення симптомів, - розповідає завідувачка відділення Людмила Шульга. - Нейрохірурги проводять механічне видалення тромба (тромбекстракцію) в гострому періоді ішемічного інсульту: до 6 годин від моменту виникнення симптомів. Проводиться стентування при оклюзивних ураженнях магістральних судин мозку.

Цілодобово в Луцькій міській клінічній лікарні надають спеціалізовану неврологічну допомогу 15 лікарів, з них 13 - з вищою кваліфікаційною категорією. При появі симптомів інсульту необхідно негайно викликати бригаду екстреної медичної допомоги для оперативного транспортування в лікарню, нагадують медики.

Кожна друга людина в Україні помирає саме від інсульту, причинами якого є раптове порушення кровообігу в мозку внаслідок закупорювання чи розриву судини. 

За даними Української Асоціації боротьби з інсультом, кожна друга людина в Україні помирає саме від цього захворювання, причинами якого є раптове порушення кровообігу в мозку внаслідок закупорювання чи розриву судини.

Запам’ятати симптоми інсульту легко за абревіатурою МОЗОК:

М – мова. Порушення дикції, неможливість відповісти на запитання;
О – очі. Втрата чіткості зору одним оком або двома;
З – запаморочення. Раптова непритомність, втрата рівноваги;
О - обличчя. Поява асиметрії, наприклад, при усмішці;
К – кінцівки. Несподівана слабкість в руці й нозі, симетрично правих чи лівих кінцівках.

Оксана Кравченко

Telegram Channel