Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Життя, як пісня» – у Луцьку презетували книжку спогадів

Видання «Життя, як пісня» вийшла за пожертви учнів Чебліна та окремих небайдужих громадян.

Сергій НАУМУК

«Життя, як пісня» – у Луцьку презетували книжку спогадів

У Волинському коледжі культури та мистецтв імені Стравінського презентували книжку спрогадів про колишнього директора Віктора Чебліна

Доля цієї людини стала бурхливою стрімкотою, яка розлилася берегами нашого життя і підхопила у творче русло не одне покоління засівачів мистецької ниви Волині.

У книзі опубліковані зокрема спогади колишньої завідувачки відділ культури і освіти газети «Волинь-нова», літописця культури Волині Анастасії Філатенко. Ще багато років тому вона передбачила, що до таких, як Чеблін, будуть приходити справжні друзі, а не «вигідні» люди. В одній із своїх публікацій Анастасія Володимирівна навела один з цікавих моментів у його житті.

 
 

Якось, коли вручали нагороди, високопосадовець вельми здивувався і двічі перечитав прізвище на посвідченні учасника Другої світової війни Чебліна. Спершу подумав, що вручає батькову нагороду синові. Але медаль по праву належала Віктору Михайловичу. Ну, ніяк той «вручатель» не міг второпати, що у 15 років син, як і батько, був на фронті.

Усе дійство пройшло на сцені концертної зали, яку побудував колишній директор. Вдумайся, читачу.

 

У книжці залишили спогади про свого наставника народні артисти України Петро Панчук, Людмила Приходько, Василь Чепелюк, Олександр Огородник, Олександр Якимчук. Спогадами про Віктора Михайловича поділилися заслужені артисти України Микола Гнатюк, Ярослав Зеленов, Юрій Максименко, Лариса Мікоян, Петро Савош, Микола Савчук, Євгенія Смолярчук, а також заслужені працівники культури Ярослав Найда, Микола Герес, Марія Мах, Василь Панасюк, Людмила Стасюк, заслужений працівник освіти Петро Бойчук. А скільки теплих слів висловлювали про Віктора Чебліна рядові мистецької ниви, яких він вивів на цю стезю.

 

До спогадів долучився ще один журналіст «Волині-нової», а нині ввідомий письменник Володимир Лис. У притаманному йому стилю він дотепно розповів, як Віктор Чеблін колись хотів «пристрелити» Лиса, який своїм прогнозом погоди зіпсував йомувідпочинок на Світязі. А політичні дискусії двох друзів-сусідів виходили слухати на балкони всі мешканці будинку, в якому вони проживали.

 

Залишилося лише нагадати, що автором книжки із серії «Визначні постаті Волині» став заступник директора з виховної роботи згаданого коледжу Антон Антонюк. Видання «Життя, як пісня» вийшла за пожертви учнів Чебліна та окремих небайдужих громадян. З державної казни не витрачено ні копійки.

Валентин ЛЮПА, краєзнавець


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel