Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волиняни збирали гриби й потерпіли від кліщів

Якщо вас укусив кліщ, візит до лікаря – обов'язковий!

PxHere

Волиняни збирали гриби й потерпіли від кліщів

Лікарі-епідеміологи  Волинського обласного лабораторного центру відмічають ріст захворюваності на хворобу Лайма

Хоча надворі вже глибока осінь, але тепла погода сприяє тому, що жителі Волині ще терплять від укусів кліщів. Всього з початку року звернулось у медичні установи понад  500 осіб, а за жовтень – майже 90.

На початок листопада в області захворіло на лаймбореліоз  52 особи, що на 26,8% перевищує показники на відповідний період минулого року. Лише у жовтні цього року занедужало 6 громадян: по 1 у Ковельському, Маневицькому, Старовижівському районах і місті Нововолинську та 2 випадки у м. Луцьку. Усі потерпіли від кліщів під час збирання грибів у лісах області.

Через 10 днів погіршилось самопочуття: підвищилась температура тіла, виник біль у суглобах та з’явилась еритема на шкірі на місці укусу кліща.

У листопаді цього року виявлено захворювання у мешканки Луцька, яка побувала на «тихому полюванні» на Маневиччині. Через 10 днів погіршилось самопочуття: підвищилась температура тіла, виник біль у суглобах та з’явилась еритема на шкірі на місці укусу кліща. Хвора госпіталізована до інфекційної лікарні, де діагноз «лаймбореліоз» підтверджено лабораторно.

З початку року лабораторією особливо небезпечних інфекцій Волинського обласного лабораторного центру досліджено понад 170 кліщів,  знятих з людей, із них понад 41% інфіковані збудником лаймбореліозу. Лише у жовтні за результатами лабораторних досліджень  кліщів — інфіковано до 50%.

Враховуючи ситуацію, ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує, що  лабораторні дослідження кліщів на наявність борелій проводять в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій (за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55. тел. 233941), а  вірусологічні дослідження крові на наявність антитіл до збудників лаймбореліозу за адресою: м. Луцьк, вул. Підгаєцька, 13, тел. 294907.

Telegram Channel