Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобутку бурштину

Самовільне видобування бурштину стане історією?

Сергій НАУМУК

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про врегулювання видобутку бурштину

Відповідне рішення підтримали 342 нардепи

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №2240 про врегулювання видобутку бурштину. Відповідне рішення підтримали 342 нардепи, передає LB.ua з посиланням на РБК-Україна.

Зокрема, пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 240, згідно з якою незаконний видобуток, збут, придбання і перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. - 17 тис. гривень).

Незаконний видобуток, збут, придбання і перевезення бурштину караються штрафом від 3 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів (51 тис. - 17 тис. гривень). 

Також може застосовуватися захід у вигляді обмеження волі на термін від 3 до 6 років або позбавлення волі на той самий термін з конфіскацією майна.

Ті самі дії, вчинені повторно або у великих розмірах, або на територіях чи об'єктах природно-заповідного фонду, караються позбавленням волі на термін від 4 до 7 років з конфіскацією майна.

Крім того, законопроєкт пропонує врегулювати відносини щодо користування надрами з метою видобутку бурштину, припинення незаконного видобутку бурштину, зростання рівня життя населення в місцях видобутку бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища та рекультивації земель.

Нагадаємо, Кабмін завершив підготовку законопроєктів про бурштин наприкінці вересня. При цьому законопроєкт про кримінальну відповідальність за незаконний видобуток або переміщення бурштину через кордон вніс президент Володимир Зеленський.

З волинських депутатів тільки Ігор Палиця не голосував за законопроєкт, мажоритарники Ігор Гузь, Степан Івахів, Ірина Констанкевич, В’ячеслав Рубльов, списочники «Слуги народу» Андрій Герус і Валерій Стернійчук та списочник «Опозиційної платформи - За життя» Олександр Колтунович підтримали законопроєкт.

Telegram Channel