Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Волинь увійшла до топ-5 областей щодо євроінтеграції

neweurope.org.ua

Волинь увійшла до топ-5 областей щодо євроінтеграції

Оприлюднили дослідження «Євромапа України. Рейтинг європейської інтеграції областей»

Його підготували аналітики Центру «Нова Європа» у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції.

«Євромапа України» — це рейтинг областей України, складений на основі відповідності до індикаторів, які, на думку аналітиків, найбільш виразно відображають динаміку зближення окремих регіонів країни з ЄС.

«Євромапа» є першим всеохопним дослідженням поступу України на шляху до євроінтеграції. У цілому оцінка здійснювалась у восьми сферах за 34 індикаторами. За спеціально розробленою методологією аналітики ЦНЄ опрацювали тисячі цифр. Більшість даних буде опубліковано вперше – їх отримано на основі сотень усних і письмових запитів до органів влади (передусім до обласних державних адміністрацій).

Аби отримати найбільш об’єктивну та вичерпну картину рівня європейської інтеграції в різних областях України Центр «Нова Європа» спільно з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції розробили 34 відповідних індикатори в рамках таких 8 сфер: економічна інтеграція, іфраструктура, локальна демократія та підзвітність, освітня, наукова та культурна інтеграція, енергетична та екологічна політика, ґендерна рівність, комунікація євроінтеграції та ширше партнерство.

Волинська область зі 134,79 бала увійшла в топ-5 областей за складеним рейтингом. Лідером є Львівщина (165,3 бала). За нею йдуть Івано-Франківська, Вінницька та Сумська області. Притому від Сумщини Волинь відстала на якісь три сотих бала.

Волинська область зі 134,79 бала увійшла в топ-5 областей за складеним рейтингом. Лідером є Львівщина (165,3 бала). За нею йдуть Івано-Франківська, Вінницька та Сумська області. Притому від Сумщини Волинь відстала на якісь три сотих бала.

А от в економічній інтеграції ми аж на 11 місці. За середнім приростом експорту товарів до ЄС у 2014–2018 роках Волинь п’ята з хвоста (лише 4,9 відсотка). Зате за часткою прямих іноземних інвестицій з Євросоюзу від узагального обсягу іноземних інвестицій ми лідери – 96,7 відсотка.

Зате з локальною демократією та підзвітністю у нас все в порядку – третє місце після Тернопільщини та Житомирщини, зокрема за довірою до місцевих органів влади ми другі. 

За кількістю робочих місць створених європейськими інвесторами ми четверті. за чотири роки на Волині було створено 13590 робочих місц. Для порівняння: лідер – Полтавська область – має понад 65 тисяч робочих місць, а у Харківській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Харківській, Херсонській та Рівненській областях і місті Києві євроінвестори не створили жодного роочого місця. 

Волинь – такий собі середнячок за кількістю підприємств з європейським капіталом (108 фірм, 15 місце). Європейський інвестиційний банк та ЄБРР профінансували у нас лише 1 проєкт на 0,5 мільйона гривень. За розвитком інфраструктури ми п’яті. У нижній частині таблиці опинилася Волинь за кількістю громадян, які у 2018 році отримали біометричні паспорти.

Зате з локальною демократією та підзвітністю у нас все в порядку – третє місце після Тернопільщини та Житомирщини, зокрема за довірою до місцевих органів влади ми другі. В освітній, науковій та культурній інтеграції Волинська область – міцний середняк (12 місце). Екологічна та енергетична політика - Волинська область має 15 місце. У ґендерній рівності - Волинь п’ята. Європейська комунікація – 6 місце. У ширшому партнерстві – Волинь друга після Києва.

Telegram Channel