Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Це не закон про ринок землі, а про базар для скупки її олігархами»

Який феремер може купити 210 тис. га землі?

landlord.ua

«Це не закон про ринок землі, а про базар для скупки її олігархами»

Фракція «Європейська Солідарність» вимагає створити робочу групу з доопрацювання законопроекту про ринок землі, ухваленому вчора в першому читанні, щоб врахувати позиції різних політичних сил. Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час виступу з трибуни парламенту

«Ми читаємо законопроекти, які вносяться до сесійної зали. Ми голосуємо за суть законів, а не за назву. Вчора резонансним стало голосування в першому читанні за законопроект про ринок землі. Дві політичні сили – «Європейська Солідарність» і «Голос» – прочитали ці законопроекти», – наголосила Геращенко.

«Для нашого ліберального виборця, для всіх українців ми хочемо зазначити – ми за ринок землі. Але категорично не могли підтримати навіть у першому читанні законопроект, який не має нічого спільного з ринком землі, а є базаром для скупки української землі олігархами», – зазначила Ірина Геращенко.

«Ми звертаємося до Голови Верховної Ради України  Дмитра Разумкова з вимогою своїм дорученням негайно створити робочу групу з доопрацювання законопроекту про ринок землі до другого читання, в якому мають бути обов’язково враховані і наші позиції, і «Батьківщини», й інших політичних сил», – сказала вона.

Ірина Геращенко.
Ірина Геращенко.

 

В одних руках 210 тис. га… Хто може купити 210 тис. га? Можливо, та людина, яка вчора виграла суди, вона вже не винна одному з банків 1,5 млрд дол?

«Європейська Солідарність» наполягає, щоб у законопроекті про ринок землі були враховані положення, зокрема, щодо захисту українця – власника землі, встановлення мінімальної ціни сільськогосподарської землі на рівні не нижче ніж еквівалент 2-3 тис. дол за гектар.

«Ми категорично проти концентрації землі в одні руки, яка зафіксована лобістом великого агрохолдингу, який представлений в «Слузі народу». Ви за це проголосували і ви за це будете відповідати на ваших округах. В одних руках 210 тис. га… Хто може купити 210 тис. га? Можливо, та людина, яка вчора виграла суди, вона вже не винна одному з банків 1,5 млрд дол?», – сказала Геращенко.

Ще одне важливе питання – це обмеження можливості концентрації землі в руках олігархів і російського капіталу.

«В законопроекті, який проголосували, немає запобіжників, що землю, особливо на прикордонних територіях, скупить країна – агресор. Як ви потім будете у Харкові це пояснювати чи на Сумщині? Дуже важливе питання – запровадження механізму ретельної перевірки походження коштів, за які купується сільськогосподарська земля. Важливо передбачити механізм вилучення землі у власника у разі злочинного ставлення до неї», – додала Геращенко. 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel