Волинянам показали птаха, який живе у старезних деревах Цуманської пущі (фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 23.72 € 26.32
Волинянам показали птаха, який живе у старезних деревах Цуманської пущі (фото)

Ич який!

Фото: КНПП "Цуманська пуща"

Волинянам показали птаха, який живе у старезних деревах Цуманської пущі (фото)

Йдеться про підкоришника звичайного

Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» продовжує знайомити із представниками своєї орнітофауни. Черга дійшла до підкоришника звичайного.

Підкоришник звичайний — невеликий лісовий птах з захисним оперенням та неголосним співом, завдяки чому легко лишається непоміченим. Характерним для нього рухом є мишоподібне пересування короткими ривками вертикально по стовбурах та товстих гілках дерев. Тим не менше, цей птах не дуже обережний і часто не звертає уваги на присутність людини. Цей птах взимку веде зазвичай поодинокий спосіб життя, але в холодну погоду в доброму притулку можуть формуватись зграї, що налічують один-два десятки підкоришників.

Цей птах віддає перевагу старим деревам, у здебільшого хвойних, особливо сформованимх ялиною та ялицею, а подекуди й широколистяних та мішаних лісах. Гніздиться в дуплах, тріщинах кори та під її відшарованими пластинами.

Цей птах віддає перевагу старим деревам, у здебільшого хвойних, особливо сформованимх ялиною та ялицею, а подекуди й широколистяних та мішаних лісах. Гніздиться в дуплах, тріщинах кори та під її відшарованими пластинами.

Пташка з жорстким, загостреним ступінчастим хвостом, довгим тонким серпоподібно зігнутим дзьобом, короткими лапами з сильними кігтями. Загальний тон забарвлення спини сірувато або рудувато-бурий з блідими білуватими плямами; на попереку і надхвісті сірувато-бурий.

Харчується переважно комахами, але також і іншими безхребетними — птах стрибає по стовбурах дерев знизу догори по спіралі. Закінчивши огляд дерева, перелітає на низ іншого. На відміну від повзика, ніколи не спускається деревами вниз головою. Хоча в більшості випадків харчування спостерігається на деревах, також воно можливе і на стінах, а також на землі, особливо серед опалих голок хвойних дерев; в холодні зими підкоришник звичайний може додавати до свого харчування деяку кількість насіння хвойних порід. Самки звичайного підкоришника харчуються переважно на верхній частині стовбура, в той час як самці — на нижній.

Звичайний підкоришник починає розмножуватись у віці один рік, роблячи гнізда в дуплах, тріщинах дерев або під корою старого дерева. Подеколи для гніздування використовуються тріщини в будівлях, стінах та штучні гніздівлі. Намагається робити гніздо невисоко від землі — від 0,5 до 4 метрів. В Україні підкоришник гніздиться доволі рано, в кінці квітня вже присутня кладка з 5-7 білих яєць з червоно-коричневими плямками і крапочками. Висиджуються близько двох тижнів тільки самкою, після чого пташенята ще два тижні лишаються у гнізді. Перед тим, як навчитися літати, пташенята починають повзати навколо гнізда і пищать при появі батьків. В кінці травня, початку червня пташенята вже літають, але ще кілька днів повертаються до гнізда на ночівлю.

Основну загрозу для виду становить вирубування старих та великих дерев, що позбавляє птахів місць для гніздування та пошуку поживи. Розріджування суцільних масивів лісу робить підкоришників вразливими до хижаків. Даний вид охороняється Бернською конвенцією.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.