Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Бути чи не бути пам’ятнику князю київському?

Скульптуру Ярослава Мудрого встановили незаконно.

sm.suspilne.media

Бути чи не бути пам’ятнику князю київському?

У Сумах змагаються дві петиції. Одна — за знесення, друга — за те, щоб залишити на місці пам’ятник Ярославу Мудрому. Обидві набрали необхідний мінімум голосів, щоб їх розглянули чиновники міської ради і винесли рішення. З’явитися воно повинне через два тижні

Петиція про демонтаж пам’тника Ярославу Мудрому з’явилася на сайті 12 листопада. ЇЇ автор — колишній головний архітектор Сум Сергій Вінтоняк — говорить, що пам’ятник встановлено незаконно, оскільки не була дотримана відповідна процедура (постанова Кабміну, рішення органів місцевого самоврядування, розгляд на містобудівній раді, обговорення з громадськістю).

Нагадаємо, пам’ятник Ярославу Мудрому у Сумах відкрили 23 жовтня у сквері навпроти Ільїнської церкви.

Раніше головний архітектор Сум Андрій Кривцов підтвердив, що порушення процедур дійсно було. Доцільність пам’ятника піддає сумніву і голова Сумської обласної організації Національного союзу краєзнавців України Олег Корнієнко. Наступного дня після появи петиції про демонтаж пам’ятника з’явилася інша — на його захист. Її автор, Віталій Кацов, відзначає. що кожний пам’ятник — це твір мистецтва і має право на існування. З ним не згідний професійни скульптор Олег Прокопчук, автор пам’ятників жертвам Голодомору та Івану Кожедубу у Сумах, який відзначив, що у пам’ятнику не витримані класичні пропорції, оскільки він був створений скульптором без професійної освіти.

Нагадаємо, пам’ятник Ярославу Мудрому у Сумах відкрили 23 жовтня у сквері навпроти Ільїнської церкви. Автор — художник-любитель із Охтирки Руслан Торянік. На своїй інтернет-сторінці він зазначив, що має середню технічну освіту і працював на ТЕС, мистецтвом — а саме живописом та іконописом — займається понад 15 років, працюючи на замовлення. На зв’язок із журналістами він не виходить.  

Джерело: sm.suspilne.media
Telegram Channel