Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Волині не виготовляють ні скляних банок, ні скляних іграшок, ні навіть скляних чарок…

Саме сьогодні, 19 листопада, відзначається День склодува.

Pixabay

На Волині не виготовляють ні скляних банок, ні скляних іграшок, ні навіть скляних чарок…

«Газета «Волинь» хотіла привітати склодувів-земляків, а вже немає кого. Тільки ветерани галузі нині можуть розповісти про переробку скла на Волині

Ще донедавна виробництвом банок для консервування займалося луцьке підприємство «Скло-інвест». Нині воно не працює, виробничі приміщення продано. Деякі волинські фірми ріжуть і обробляють листове скло, а колись у Луцьку та Ковелі діяли цехи, в яких виготовляли новорічні іграшки. 

Олена Олексіївна завжди дивувала нових знайомих, розповідаючи про свою професію. 

На такому підприємстві працювала склодувом лучанка Олена Олексіївна Заверуха. Вона розповіла кореспонденту «Волині», що в її цеху, який називався «Ялинковий», трудилося більше двох з половиною сотень працівників. Вони виготовляли прикраси у формі кульок – від 50 до 100 мм у діаметрі. Усі процеси відбувалися вручну. 

«Це була важка робота, вона належала до I категорії шкідливості», – каже пані Олена. Водночас вона відмітила, що завжди дивувала нових знайомих, розповідаючи про свою професію. 

«Газета «Волинь» вітає із Днем склодува усіх причетних до цього древнього та нелегкого ремесла.  

Якщо ви знаєте волинських майстрів, які досі займаються цією справою, розкажіть нам про них, надіславши листа на електронну скриньку: [email protected].


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel