Ціни на продукти в Україні і Європі: де дешевше? - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 23.50 € 26.26
Ціни на продукти в Україні і Європі: де дешевше?

Ех, до зарплати ще десять днів…

Фото rbc.ua.

Ціни на продукти в Україні і Європі: де дешевше?

Порівнюючи, врахуйте, що зарплата в них у кілька разів більша

Понад 80% соціальних продуктів харчування коштують у ЄС значно дорожче, аніж в Україні. Про це свідчать дані аналітичного порталу Numbeo, передає «Високий замок» із посиланням на УНН.

Йдеться, зокрема, про овочі, м'ясо, яйця та хліб. Так, до прикладу, буханка хліба вагою 500 гр. коштує у Польщі у середньому 2,9 злотих (18 грн), в Угорщині –210,68 угор. форинтів (16,8 грн), в Іспанії –0,96 євро (25,6 грн), а в Україні –12 грн.

Помідори та картопля обходяться полякам у 5,6 злотих (34,9 грн) та 2 злотих (12,4 грн), угорцям –у 517,8 угор. форинтів та 230,9 угор. форинтів (41,3 грн та 18,4 грн відповідно), іспанцям –у 1,5 євро та 0,99 євро (40,3 грн та 26,3 грн відповідно), українцям –у 34,3 грн та 10 грн відповідно. Це за 1 кг продукції.

Україна – один з найбільших постачальників курятини в ЄС.

Різниця у вартості яєць у Польщі та в Україні становить 17,8 грн (за 12 штук) на користь гаманця українця, в Угорщині та в Україні –10 грн, знову ж таки – на користь українця. 12 яєць в Іспанії коштує на 14 грн дорожче, аніж в нас

М’ясо у країнах ЄС коштує на порядок дорожче, аніж в Україні.

За кілограм курячої грудки жителю Польщі доведеться заплатити 16,1 злотих (100 грн), жителю України – 97 грн. Різниця в ціні – 3 грн на кілограмі продукту, на користь гаманця українця.

Кілограм яловичини обійдеться жителю Польщі у 33,1 злотих (206,5 грн), українцю – у 137 грн.

Один кілограм курятини в Угорщині коштує 1,394.31 угор. форинтів (111,2 грн), яловичини – 2,402.49 угор. форинтів (191,7 грн). Це – на 14 грн та 54 грн дорожче, аніж в Україні.

За кілограм курячої грудки жителю Іспанії доведеться заплатити 5,9 євро (157 грн), за кілограм яловичини – 10,2 євро (272 грн). Це – на 60 грн та 135 грн дорожче, аніж в Україні.

Нагадаємо, Україна – один з найбільших постачальників курятини в ЄС. Фахівці пояснюють успіх вітчизняного продукту в Європі конкурентною перевагою – доступною ціною. Зокрема, українська птиця увійшла в великі споживчі сегменти ресторанів, їдалень, промислових кухонь, на які припадає 65% продажів на німецькому ринку.

Довідка:

Numbeo – найбільша у світі база даних користувачів про міста та країни у всьому світі. Вона надає актуальну та своєчасну інформацію про світові умови життя, включаючи вартість життя, показники житла, охорону здоров’я, транспорт, злочини та забруднення.