Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Хибною є думка, що всі проблеми в освіті можна вирішити за рахунок сільських шкіл»

Ірина Констанкевич пропонує підвищити зарплату працівникам дошкілля та позашкілля коштом освітньої субвенції.

ФОТО: imk.net.ua

«Хибною є думка, що всі проблеми в освіті можна вирішити за рахунок сільських шкіл»

Заяви про те, що в Україні – надто багато учителів, про що днями заявила міністерка освіти Ганна Новосад, – викликають, щонайменше, здивування

Про це в ефірі телеканалу «Аверс» зазначила народний депутат, представник депутатської групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич.

«Укотре порушується питання оптимізації сільських шкіл – створення опорних і закриття малокомплектних. А три тисячі вчителів просто вивільняться – куди вони підуть? Дуже поширене хибне уявлення, що всі проблеми в освіті ми можемо вирішити за рахунок сільських шкіл. 

Давайте вирішувати ці проблеми не способом закриття, а завдяки створенню умов, які б вирівняли їх із міськими школярами.

Можна почути аргументи, що з року в рік сільські діти показують гірші результати ЗНО, менше вступають до навчальних закладів. Але давайте вирішувати ці проблеми не способом закриття, а завдяки створенню умов, які б вирівняли їх із міськими школярами. Давайте створювати опорні школи, робити дороги, давати автобуси. Бо там навчаються такі самі діти. Тільки вони мають менше доступу до якісних знань», – наголосила депутат.

Ірина Констанкевич також зазначила: одним з важливих питань є підвищення заробітної плати працівникам дошкілля та позашкілля. Утім, в бюджеті на це коштів не закладено.

«Депутатська група «За майбутнє» пропонувала вирішити це питання шляхом освітньої субвенції. Бо місцеві бюджети не мають ресурсу. Держава повинна зрозуміти, що її цінність якраз в освіті дітей, бо це той стратегічний ресурс, що представлятиме її на світовому ринку. Ми повинні інвестувати в наших дітей», – сказала Ірина Констанкевич.

Telegram Channel