Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Карасині на Волині за кошти ОТГ добудовують школу

Буде добудовано 8 класних кімнат до цегляного корпусу.

Сайт Ірини Констанкевич.

У Карасині на Волині за кошти ОТГ добудовують школу

Багато років поспіль громада села Карасин Маневицького району мріє про нову школу. Нині заклад освіти – це чотири окремі корпуси, перший з яких звели у 1939 році. У 1978 році збудували ще один – цегляний. Їдальня розміщена в окремому дерев’яному приміщенні. Ані спортзалу, ані внутрішніх вбиралень – немає

У 2016 році утворилася Прилісненська об’єднана територіальна громада, куди входить і Карасин. Одне з перших завдань, яке поставив перед собою голова ОТГ Ігор Терещенко, – здійснити реконструкцію цієї школи з добудовою класних кімнат.

Днями у Карасині побувала народний депутат України Ірина Констанкевич. Як тривають будівельні роботи, парламентаря запросили побачити особисто.

«Пам’ятаю, як під час зустрічі з громадою, де також була, люди взяли зобов’язання з Ігоря Терещенка щодо добудови школи. Ми розуміли, що залучити державні кошти у стовідсотковому обсязі на нове будівництво практично неможливо. Адже нині озвучують мільйонні суми на зведення нових навчальних закладів. До прикладу, на школу у с.Башлики Ківерцівського району потрібно 100 мільйонів гривень. Це колосальна сума! Прилісненська ОТГ знайшла реалістичний шлях розв’язання цього питання», – говорить Ірина Констанкевич.

Як розповів голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко, добудова Карасинської школи обійдеться у 10 мільйонів гривень.

«З цих коштів 3,8 мільйони гривень – це інфраструктурна субвенція, 2,5 мільйони гривень –  залишки освітньої субвенції з 2018 року, які у 2019 стали перехідними. Частину коштів передбачили з податків, які в бюджет ОТГ сплачує ДП «Волиньторф» та Городоцький лісгосп.

«З цих коштів 3,8 мільйони гривень – це інфраструктурна субвенція, 2,5 мільйони гривень –  залишки освітньої субвенції з 2018 року, які у 2019 стали перехідними. Частину коштів передбачили з податків, які в бюджет ОТГ сплачує ДП «Волиньторф» та Городоцький лісгосп.  Ми добудовуємо 8 класних кімнат до цегляного корпусу. Класні кімнати із старого приміщення плануємо використовувати під майстерню, учительську та кабінет  директора», –  додав Ігор Терещенко.  

За словами голови Прилісненської ОТГ, плани у них досить амбітні – завершити добудову планують вже до початку нового навчального року. А вже у 2020 році 4 класних кімнати почнуть добудовувати і у школі с.Лишнівка.

«Сьогодні ми чуємо заяви владців про те, що школи, де навчаються менше 100 дітей, хочуть закривати. Мовляв, потрібно розвивати опорні школи. Та у той же час,  замовчується про стан доріг, якими діти та вчителі будуть змушені добиратися щодня, про недостатню забезпеченість шкільними автобусами, врешті про те, як такі умови можуть позначитися на здоров’ї дітей. Школи – це завжди перспектива для розвитку села. Тому робитиму усе можливе, аби й надалі відстоювати право сільських дітей на здобуття середньої освіти за місцем їхнього проживання», – наголосила Ірина Констанкевич.

Джерело: Сайт Ірини Констанкевич.
Telegram Channel