Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Епіфаній не виключає приєднання до ПЦУ архієреїв з Московського патріархату

Митрополит каже, що спілкується з одновірцями з РПЦ в Україні.

The Presidential Administration of Ukraine

Епіфаній не виключає приєднання до ПЦУ архієреїв з Московського патріархату

Предстоятель Православної церкви України каже, що це стане для всіх «сюрпризом»

Православна Церква Україна має добрі, але неофіційні стосунки з деякими архієреями РПЦ в Україні (УПЦ МП) і не виключено, що частина  архієреїв РПЦвУ доєднається до ПЦУ. Про це в інтерв’ю ВВС розповів Митрополит Епіфаній.

З часом ті архієреї, які мають таке бажання, побачать, що тут все стабільно та є динамічний розвиток, ухвалять рішення.

«Ми маємо зараз добрі стосунки з деякими архієреями з РПЦ в Україні, але це неофіційні стосунки. Ви розумієте, які наслідки будуть для архієрея, якщо Москва дізнається, що він спілкується з ПЦУ і має добрі налаштування щодо об’єднання в майбутньому», – зазначив Митрополит.

За його словами, є такі архієреї РПЦ в Україні, які зараз спостерігають за процесами в українській державі та всередині об’єднаної православної церкви.

«Бо Москва їм до цього часу навіює, що це тимчасово і вони не збережуть єдність. Але цього не відбулось. Думаю, що з часом ті архієреї, які мають таке бажання, побачать, що тут все стабільно та є динамічний розвиток, ухвалять рішення», – наголошує митрополит.

На запитання журналіста, чи слід наступного року очікувати на перехід нових єпископів, Епіфаній зазначив, що не береться поки прогнозувати. «Не хочу прогнозувати. Прогнози інколи бувають невдалими. Ще з травня всі очікували, коли ж буде собор та томос. Були різні прогнози, а на Михайла (21 листопада – ред.) вже навіть мав відбутись собор, але відбувся 15 грудня. Тому не хотів би прогнозувати скільки, але частина архієреїв РПЦ в Україні доєднаються до нас. Можливо, це стане для всіх сюрпризом», – зазначив владика.

Telegram Channel