Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як реставрували золотий скіфський меч

Реставрація пам’ятки – золотого акінака (короткого скіфського меча) – тривала декілька тижнів.

zp.depo.ua

Як реставрували золотий скіфський меч

Золотий скіфський акінак – найсенсаційнішу знахідку цьогорічного археологічного сезону на запорізькій Мамай-горі реставрували у лабораторії Національного заповідника Хортиця

Про це повідомляється на сторінці Мамай-гори у Facebook, передає Depo.Запоріжжя.

Реставрація пам’ятки – золотого акінака (короткого скіфського меча) – тривала декілька тижнів. З унікального артефакту, який століттями перебував у землі, акуратно видалили залишки ґрунту, нестійкі забруднення та продукти корозії. Фрагменти пам’ятки двічі обробили спеціальним чином, а потім збирали 10 днів. Склеювали фрагменти акінаку за допомогою клейового розчину полімеру. Після на артефакт нанесли спеціальне захисне покриття.


До реставрації,

Після реставрації.
 

Окрім того, для акінака виготовили спеціальний контейнер із фанери та подушки з пінополістиролу з вирізаним у ньому контуром пам’ятки.

Уже зовсім скоро сенсаційна знахідка разом з іншими матеріалами з дослідженого цьогоріч унікального скіфського комплексу стане доступною для споглядання. 

Усі етапи реставрації ретельно фіксували. І, як обіцяють дослідники, уже зовсім скоро сенсаційна знахідка разом з іншими матеріалами з дослідженого цьогоріч унікального скіфського комплексу стане доступною для споглядання.


Для акінака виготовили спеціальний контейнер із фанери та подушки з пінополістиролу з вирізаним у ньому контуром пам’ятки.
 

Нагадаємо, золотий акінак було знайдено у похованні скіфського юнака-зброєносця, якого дивним чином не торкнулися ані мародери давнини, ані сучасні чорні археологи. Поховання розташоване на Мамай-горі в Запорізькій області, де цьогоріч відбувся 32-й археологічний сезон.

Telegram Channel