Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Золотий глобус» на порозі: як «Чорнобиль» побореться з «Джокером»

Одна з головних подій у світі кіномистецтва відбудеться 5 січня у Лос-Анджелесі і стане 77-им врученням золотих глобусів.

Фото з відкритих джерел

«Золотий глобус» на порозі: як «Чорнобиль» побореться з «Джокером»

Оголошено номінантів на премію «Золотий глобус» у 20-ти номінаціях

9 грудня офіційно оголосили номінантів актори Тім Аллен, Дакота Фаннінг та Сьюзен Келечі Вотсон, пише ЗІК.

Ми вирішили детально розповісти, які серіали та стрічки повного метру цьогоріч боротимуться за таку омріяну кінопрофесіоналами статуетку. Однак ми не просто публікуємо повний перелік номінантів на премію «Золотий глобус-2020», а й розповідаємо, про що знято кожну з номінованих стрічок.

Одна з головних подій у світі кіномистецтва відбудеться 5 січня у Лос-Анджелесі і стане 77-им врученням золотих глобусів. Кіномитці отримають нагороди за заслуги в галузі кінематографу і телебачення – «Золотий глобус». Трансляцію церемонії вручення премії, що пройде у готелі «Беверлі Гілтон», можна буде побачити на офіційній сторінці «Золотого глобусу».

«Золотий глобус» часто називають передвісником та репетицією «Оскару» – без перебільшення наймасштабнішої кінопремії у світі. Так, зазвичай левова частка фільмів, що «зібрали» золоті глобуси, отримують й «Оскара».

Номінація «Найкраща драма»:

«Ірландець» (The Irishman, реж.: Мартін Скорсезе). Головні ролі виконали Роберт де Ніро, Аль Пачіно та Джо Пеші. Американська стрічка знята за романом Чарльза Брандта «Я чув, ти фарбуєш будинки» та розповідає історію водія-далекобійника Френка «Ірландця» Ширана. Він стає кілером та зв’язується з гангстером та його кримінальним кланом. Кінокритики та глядачі зазначають, що стрічка є гарною драматичною роботою, проте відзначають її затягнутість (понад 3,5 години) та непрофесійність деяких сцен. Так, в одному з моментів кінострічки герой Роберта де Ніро неправдоподібно б’ється зі своїм противником. Глядачі підозрюють, що творці фільму просто хотіли зекономити бюджет, не витрачаючи коштів на каскадерів та дублерів.

Одна з головних подій у світі кіномистецтва відбудеться 5 січня у Лос-Анджелесі і стане 77-им врученням золотих глобусів.

«Шлюбна історія» (Marriage Story, реж.: Ноа Баумбач). Комедійно-драматична історія має у собі певну невідворотність втрати, болісну безвихідь та нотки песимістичного схвилювання. Герої Скарлетт Йогансон та Адама Драйвера проходять через важке розлучення і намагаються розібратися не лише у своїй родині, котра невмолимо руйнується, а й у самих собі. Вони намагаються разом з родиною не втратити свою професію – він – театральний режисер, а вона – акторка, перед якою майорить неабияка професійна перспектива.

«1917» (реж.: Сем Мендес). Історична драма розповідає, як навесні 1917 року британська армія планує наступ на Лінію Гінденбурга. При цьому солдати Блейк та Скофілд мають привезти на передову наказ, що скасовує атаку у майже нездійсненний термін. Якщо цього не зробити – батальйон з 1600 солдат, де служить брат Блейка, потрапить у засаду.

«Джокер» (Joker, реж.: Тодд Філліпс). Шалено популярна у світі стрічка з Хоакіном Феніксом у головній ролі про соціопата-невдаху Артура Флека, який живе з хворою матір’ю та працює клоуном.

Він має неврологічний розлад, який змушує його сміятися у непередбачувані моменти. Інакше кажучи, цей фільм – версія історії виникнення негативного персонажа Джокера, який став одним з найголовніших антагоністів Бетмена.

«Маленькі жінки» (Little Women, реж.: Ґрета Ґервіг). Фільм з Сіршою Ронан Еммою Вотсон, Флоренс Пью та Елайзою Сканлен у головних ролях, знятий за однойменним романом Луїзи Мей Олкотт. Стрічка оповідає про дорослішання чотирьох сестер Марч у 1860-ті роки. За вікном – Громадянська війна у США, а дівчата вступають у романтичну та хвилюючу пору свого життя, коли їхній світогляд безповоротно змінюється.

Номінація «Найкраща комедія або мюзикл»

«Одного разу в Голівуді» (Once Upon a Time in Hollywood, реж.: Квентін Тарантіно). Стрічка знаменита своїм блискучим зірковим складом топ-ролей: Леонардо ді Капріо, Бред Пітт та Марґо Роббі, Курт Рассел, Аль Пачіно.

Надворі 1969 рік.

У Лос-Анджелесі колишня зірка вестернів Рік Далтон і його дублер Кліфф Бут намагаються вхопитися за кіноіндустрію, що стрімко змінюється. Так стрімко, що вони навіть зі своєю шаленою популярністю потроху починають пасти задніх. Сюжет фільму показує кілька реальних фактів у вигаданому світі, приміром, події, пов’язані із сектою Чарльза Менсона та вбивством Шерон Рейт, дружини Романа Поланскі.

«Кролик Джоджо» (Jojo Rabbit, реж.: Тайк Вайтіті). Трагікомедія, знята за мотивами книги Крістіни Люненс, розповідає про життя німецького хлопчика Джоджо у розпал Другої світової війни. Він був шокований, коли дізнався, що його матір переховує єврейську дівчинку у них вдома на горищі.

«Ножі наголо» (Knives Out, реж.: Раян Джонсон). Це кіно – представник жанру неонуар. Детективна комедія розповідає про сімейні збори, які порушує смерть голови родини і розпочинається слідство. У фільмі знімалися Деніел Крейг, Кріс Еванс, Ана де Армас, Джеймі Лі Кертіс.

«Рокетмен» (Rocketman, реж.: Декстер Флетчер). Це – біографічна стрічка про життя та творчість Елтона Джона. Цікаво, що у роботі над фільмом задіяний і сам Елтон Джон – він став виконавчим продюсером. Стрічка отримала чимало позитивних відгуків від критиків та перевищила бюджет майже у п’ять разів.

«Мене звуть Долемайт» (Dolemite Is My Name, реж.: Крейг Брюер). Стрічка з Едді Мерфі у головній ролі присвячена історії шаленого успіху чорношкірого стендап-коміка Руді Рей Мура. Цей фільм став знаковим поверненням у кінематограф культового комедійного актора Едді Мерфі.

Номінація «Найкращий драматичний серіал»:

«Велика маленька брехня» (Big Little Lies). Другий сезон серіалу продовжує перший – історію про чотирьох матерів, котрі живуть у невеликому місті і об'єднані таємничим вбивством на шкільному благодійному балу. У кожної у родині є свої загадки та конфлікти і кожна не така проста, як здається на перший погляд.

«Корона» (The Crown). Історико-біографічний серіал про правління Єлизавети ІІ. 

Він розповідає про молоду британську королеву, яка має навчитися відстоювати свою думку, приймати рішення, від яких залежить майбутнє країни і виходити з палацових скандалів. Однак важко гордо носити корону, коли немає підтримки рідних і коханих людей.

«Вбиваючи Єву» (Killing Eve). Драматичний трилер за серією новел Люка Дженнінгса «Кодове ім'я Вілланель». В центрі сюжету – історія протистояння двох жінок: Вілланелла - наймана вбивця, яка страждає на психічний розлад, і Єва - співробітниця служби безпеки, яка давно мріє змінити паперову роботу на оперативну.

«Ранкове шоу» (The Morning Show). Серіал розповідає про підступну боротьбу за місце в кадрі відомого новинного ранкового шоу. У центрі сюжету - троє журналісти на різних етапах своєї кар'єри. У головних ролях одразу дві суперзірки - Різ Уізерспун та Дженніфер Еністон.

«Спадкоємці» (Succession) (HBO). Дія драматичного серіалу відбувається в Нью-Йорку. Сюжет зосереджений на сім'ї Рой, де Логан Рой і його дітях, які контролюють один з найбільших медіаконгломератів. Серіал розповідає про життя спадкоємців і те, як вони очікують, коли їх старіючий батько відійде від справ.

Номінація «Найкращий фільм іноземною мовою»:

«Прощання» (The Farewell). Письменниця родом із Китаю, яка ще не домоглася успіху, живе в Брукліні. Вона дуже сумує за своєю бабусею, що живе на батьківщині. Виявляється, що остання смертельно хвора. Родичі не зізнаються вмираючій, а обставляють усе так, ніби всі зібралися на весілля її онука.

«Біль та слава» (Pain and Glory). Іспанська драматична стрічка розповідає про старіючого режисера Долора на заході своєї кар'єри. У цей відрізок життя йому доводиться пережити низку важливих зустрічей. І зустрічі ці будуть не тільки реальними, але ще й у власній пам'яті. Долор стикається зі своєю матір'ю, колишніми коханими, а також акторами, які знялися в його фільмах. Попереду його чекає абсолютна невідомість і неможливість більше знімати кіно.

«Портрет дівчини у вогні» (Portrait of a Lady on Fire). Дія фільму розгортається у французькій Бретані XVIII століття. Молода художниця Маріанна отримує замовлення на весільний портрет дівчини Елоїзи. Маріанна уважно вивчає свою модель, а ночами пише її портрет.

Поступово героїні зближуються, разом проводжаючи свободу Елоїзи. Обидві розуміють, що шлюб насправді не обіцяє нічого гарного.

«Паразити» (Parasite). Південнокорейський фільм розповідає про сім’ю чотирьох безробітних, в яких похмурі життєві перспективи. Ситуація змінюється, коли старшому синові пропонують високооплачуваний підробіток репетитором. Він робить фальшиві документи про освіту та приходить до розкішного маєтку заможного бізнесмена. Справивши гарне враження, старший син дізнається про ще одну відкриту вакансію, і у нього з’являється дуже незвичайний план з працевлаштування сестри.

«Знедолені» (Les Miserables). Французька стрічка розповідає про чоловіка на ім'я Стефан, який приїхавши з Шербура, приєднується до бригади з боротьби зі злочинністю у передмісті Парижа Монфермейлі. Спільно зі своїми новими колегами Крісом і Гвадою — двома досвідченими членами команди — він швидко виявляє, що між двома бандами виникає напруженість.

Номінація «Найкращий режисер»

Пон Джун-хо, «Паразити» (Parasite)
Сем Мендес, «1917»
Тодд Філліпс, «Джокер»
Мартін Скорсезе, «Ірландець»
Квентін Тарантіно, «Одного разу в Голлівуді» (Once Upon a Time in Hollywood)

Номінація «Найкращий сценарій»:

Ноа Баумбах («Шлюбна історія»)
Пон Джун Хо та Хань Цзінь-вон («Паразити»)
Ентоні Маккартен («Два Папи»)
Квентін Тарантіно («Одного разу в Голлівуді»)
Стівен Заіллян («Ірландець»)

Номінація «Найкраща пісня»:

Beautiful Ghosts («Кішки»)
(I'm Gonna) Love Me Again («Рокетмен»)
Into the Unknown («Крижане серце 2»)
Spirit («Король Лев»)
Stand Up («Гаррієт» (Harriet)

Номінація «Найкраща чоловіча роль другого плану»:

Том Генкс («Прекрасний день по сусідству»)
Ентоні Гопкінс («Два Папи»)
Аль Пачіно («Ірландець»)
Джо Пеші («Ірландець»)
Бред Пітт («Одного разу в Голлівуді»)

Номінація «Найкраща жіноча роль другого плану»:

Кеті Бейтс («Річард Джуелл»)
Аннетт Бенінг (The Report)
Лора Дерн («Шлюбна історія»)
Денніфер Лопес («Шахрайки з Волл-Стріт»)
Марго Роббі («Секс-бомба»)

Номінація «Найкраща чоловіча роль (комедія або мюзикл)»:

Деніел Крейг («Ножі наголо»)
Роман Гріффін Девіс («Кролик Джоджо»)
Леонардо Ді Капріо («Одного разу в Голлівуді»)
Терон Едґертон («Рокетмен»)
Едді Мерфі («Моє ім'я – Долемайт»)

Номінація «Найкращий анімаційний фільм»:

«Крижане серце 2» (Frozen II)
«Як приборкати дракона 3: Прихований світ» (How to Train Your Dragon: The Hidden World)
«Містер Лінк: Загублена ланка еволюції» (Missing Link)
«Історія іграшок 4» (Toy Story 4)
«Король Лев» (The Lion King)

Номінація «Найкраща чоловіча роль (драма)»:

Крістіан Бейл («Форд проти Феррарі»)
Антоніо Бандерас («Біль та слава»)
Адам Драйвер («Шлюбна історія»)
Гоакін Фенікс («Джокер»)
Джонатан Прайс («Два Папи»)

Номінація «Найкраща жіноча роль (комедія або мюзикл)»:

Awkwafina («Прощання») (The Farewell)
Ана де Армас («Ножі наголо»)
Кейт Бланшетт («Де ти поділась, Бернадетт?»)
Біані Фельдштейн («Освіта») (Booksmart)
Емма Томпсон («Пізня ніч» (Late Night)

Номінація «Найкраща жіноча роль (драма)»:

Синтія Еріво («Гаррієт»)
Скарлет Йоганссон («Шлюбна історія»)
Сірша Ронан («Маленькі жінки»)
Шарліз Терон («Секс-бомба»)
Рене Зеллвегер («Джуді»)

Номінація «Найкращий серіал (комедія або мюзикл)»:

«Баррі» (Barry)
«Флібег» (Fleabag)
«Метод Комінскі» (The Kominsky Method)
«Дивовижна місіс Мейзел» (The Marvelous Mrs. Maisel)
«Політик» (The Politician)

Номінація «Найкраща музика до фільму»:

Daniel Pemberton («Сирота Бруклін») (Motherless Brooklyn)
Alexandre Desplat («Маленькі жінки») (Little Women)
Hildur Guðnadottir («Джокер») (Joker)
Thomas Newman (1917)
Randy Newman («Шлюбна історія») (Marriage Story)

Номінація «Найкраща чоловіча роль у серіалі (комедія або мюзикл)»:

Майкл Дуглас («Метод Комінскі») (The Kominsky Method»)
Білл Гейдер («Баррі») (Barry)
Бен Платт («Політик») (The Politician)
Полл Рад («Жити з собою») (Living with Yourself)
Рамі Юссеф («Рамі») (Ramy)

Номінація «Найкраща жіноча роль у серіалі (комедія або мюзикл)»:

Крістіна Епплгейт («Мертвий для мене») (Dead to Me)
Рейчел Броснаген («Дивовижна місіс Мейзел») (The Marvelous Mrs. Maisel)
Кірстен Данст («Як стати Богом в центральній Флориді») (On Becoming a God in Central Florida)
Наташа Ліоні («Матрьошка») (Russian Doll)
Фібі Воллер-Брідж («Флібег») (Fleabag)

Номінація «Найкраща чоловіча роль у серіалі (драма)»:

Браян Кокс («Спадкоємці») (Succession)
Кіт Герінґтон («Гра престолів») (Game of Thrones)
Rami Malek («Пан Робот») (Mr. Robot)
Тобайас Мензіс («Корона») (The Crown)
Біллі Портер (Pose)

Номінація «Найкраща жіноча роль у серіалі (драма)»:

Дженніфер Еністон («Ранкове шоу») (The Morning Show)
Олівія Колман («Корона») (The Crown)
Джоді Комер («Вбиваючи Єву») (Killing Eve)
Ніколь Кідман («Велика Маленька брехня») (Big Little Lies)
Різ Візерспун («Велика маленька Брехня» (Big Little Lies).

Telegram Channel