Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
«Розірви український паспорт – і йди на волю!». Не розірвав!

Петро Порошенко: Беріть приклад із Ахтема Чийгоза!

ЄС.

«Розірви український паспорт – і йди на волю!». Не розірвав!

14 грудня 55 років відсвяткував Ахтем Чийгоз – український кримськотатарський політик, правозахисник, заступник Голови Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України з фракції «Європейська Солідарність»

 

 Лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною, колеги та побратими зібралися у кримськотатарському кафе на традиційний плов, щоб привітати ювіляра. 

Ахтем Чийгоз – це великий кримський татарин і великий українець.

«Ахтем Чийгоз – це великий кримський татарин і великий українець. Ми давно знайомі. Але розкрився Ахтем-ага під час великої боротьби за права кримськотатарського народу з незаконною російською анексією в Криму. Він не тільки сам висловлював свою позицію – він вів і веде за собою цілий народ. Це його слова, що Україна без Криму неможлива. Його тверда позиція припиняє будь-які спроби розміняти Крим на Донбас», – наголосив Петро Порошенко. 

 

 Він поділився спогадами про те, як після звільнення з кримського ув’язнення Ахтем Чийгоз з гордістю дістав свій український паспорт, від якого не відмовився під тортурами окупантів. 

«У залі урочистих подій він дістав український паспорт і сказав великі слова: «Український паспорт – це можливість щось робити для України. Це твоя відповідальність перед українською державою і українським народом».  Коли російські окупанти, катуючи Ахтема, хотіли зламати його, запропонувавши йому зрадити свою державу: «Розірви український паспорт – і йди на волю!». Ахтем, будучи справжнім героєм, не зрадив держави і своїм прикладом зараз демонструє поколінням українських патріотів – що таке бути українцем», – зазначив лідер «Європейської Солідарності». 

Спитайте його зараз – що чекає Путіна – і ви не будете здивовані його відповіддю. Спитайте його зараз, якою буде доля Криму – і він точно скаже, що Крим це Україна, і Україна поверне собі Крим. Моя тверда порада – беріть приклад з Ахтема Чийгоза

«Останніми днями пішли такі думки серед людей, начебто Революція Гідності програла, і зараз наступає реванш. Йдуть  атаки на добровольців, на волонтерів, на військових і на кіборгів. Намагаються принизити кримських татар. Подивіться на Ахтема, він ніколи в житті не втрачав тверду віру в перемогу. Спитайте його зараз – що чекає Путіна – і ви не будете здивовані його відповіддю. Спитайте його зараз, якою буде доля Криму – і він точно скаже, що Крим це Україна, і Україна поверне собі Крим. Моя тверда порада – беріть приклад з Ахтема Чийгоза», – порадив всім Петро Порошенко. 

Спеціальний подарунок до цього дня – традиційний кримськотатарський кавовий набір – передали для Ахтема Чийгоза з Бахчисараю. 

Ахтем Чийгоз з перших днів російської анексії Кримського півострова очолював акції протесту проти окупаційної влади. За сфабрикованим звинуваченням майже три роки провів в ув’язненні в анексованому Криму. Був звільнений за сприяння Президента Туреччини Ердогана. У 2019 році взяв участь у позачергових виборах до Верховної Ради України у команді Петра Порошенка, був обраний народним депутатом за списком партії «Європейська Солідарність». 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel