Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Майже дві тисячі кажанів гучно кохалися на балконі львівської багатоповерхівки

Представники цього виду рукокрилих – кусаються.

ІА Syla.news

Майже дві тисячі кажанів гучно кохалися на балконі львівської багатоповерхівки

Рукокрилі привласнили собі квадратні метри жителів вулиці Мазепи обласного центру

1700 кажанів зібралися, щоб зимувати на балконі багатоповерхівки. Про це повідомив старший науковий співробітник Інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта, передає ІА Syla.news. За його словами, це звичайні кажани породи вечірниця дозірна.

– Ще 20 років тому вони залишалися зимувати у південних районах Румунії та Болгарії. А тепер вони поширені і у нас. Кажани цієї породи живуть у львівських будинках. Зимують на горищах, в шпарах між будинками або під підвіконнями, – каже він. Науковець стверджує, що зазвичай ці кажани вкладаються на зимівлю групами в 10, 20 або 30 особин. Траплялося йому бачити скупчення до ста, двісті чи триста кажанів. Але такого, щоб в одному місці їх було 1700 – трапилося вперше.

Кажани активно «спілкувалися» між собою так, що їхній вереск було чути за квартал від цього будинку.   

– Перші кажани залетіли на цей балкон близько тижня тому. Господарі боялися вийти на балкон і сподівалися, що кажани самі полетять. А вийшло, що перша пара привабила інших. І вже за тиждень їх назбиралося рекордна кількість, – розповів Андрій-Тарас Башта. Читати також:  Порятунок у надзвичайній ситуації за допомогою смартфона: на Львівщині представили додаток Коли господарі зрозуміли, що кажани окупували їхній балкон надовго, то звернулися до служби з надзвичайних ситуацій. А ті, в свою чергу, до фахівців.

– Це звичайний балкон багатоповерхівки. Там є якісь полички, тумбочки, мішки з картоплею. І кажани були скрізь – в тумбочках, під тумбочками, між мішками. Скрізь-скрізь. Займалися тим, чим займаються кажани в цей час – парувалися. У них якраз сезон парування, – пояснив фахівець з кажанів. При цьому кажани не сиділи тихенько. Вони активно «спілкувалися» між собою так, що їхній вереск було чути за квартал від цього будинку.   

То ж старший науковий співробітник Інституту екології Карпат перервав їхні шлюбні ігри, поскладав у коробки і виніс до найближчого парку та повипускав. Кажани полетіли шукати собі інше місце для зимівлі.

– Ми також обстежили інші балкони цього будинку. Мене здивувало, що це величезна багатоповерхівка, а вони всі скупчилися на одному балконі. Проте, думаю, вони живуть також на горищі в цьому будинку. І можуть повернутися сюди. Не на цей балкон, бо господарі його вже зачинили. Але на інші – точно, – вважає Андрій-Тарас Башта. Він також попередив, що зазначені кажани кусючі. Тому радить не намагатися їх  виселяти самотужки, а викликати фахівців.  

Telegram Channel