Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Україна відкличе судові позови до Газпрому

У пакетному рішенні не згадується арбітраж щодо активів у Криму.

Glen Dillon

Україна відкличе судові позови до Газпрому

«Нафтогаз» і «Газпром» домовилися про контракт на транзит газу територією України на 5 років з можливістю пролонгації ще на 10 років

Угода передбачає мінімальний обсяг 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубометрів у наступні 4 роки.

Про це повідомив Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель на брифінгу в суботу, передає УП.

«Газпром» погоджується виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу.

Високопосадовець додав, що контракт передбачає відкликання майбутніх судових позовів «Нафтогазу» і «Газпрому».

Водночас «Газпром» погоджується виплатити Україні грошима до Нового року більше 2,9 млрд доларів згідно рішення Стокгольмського арбітражу.

«Рішення про 3 мільярди чітко визначене, а рішення про інші позови будуть в рамках пакету відкликані... В пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається – це повне врегулювання всіх вимог з усіх боків. Не залишиться ніяких відкритих позовних вимог з жодного боку після того, як це пакетне рішення буде впроваджене... Обсяги, які зафіксовані, мінімально гарантовані для транзиту - це перший рік 65, і по 40 у наступні 4 роки» – розповів Олексій Оржель.

Він також повідомив, що «сторони розуміють, що тариф має зростати».

«Буде певне збільшення тарифу на транспортування. Відповідне збільшення тарифу, виходячи з обсягів, керуючись європейськими методологіями визначення тарифу, визначать регулятори», - сказав він.

Міністр також зазначив, що сторони домовилися забезпечувати роботу в рамках європейського законодавства, за європейськими методологіями.

У свою чергу, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко зазначив, що до Нового року мають бути укладені відповідні угоди, необхідні для продовження транзиту.

Разом з тим, Кабмін опублікував протокол зустрічі представників Європейського Союзу, України та Російської Федерації, а також компаній цих країн (ООО «Оператор газотранспортної системи України», НАК «Нафтогаз України», ПАО «Газпром») у п'ятницю. Однак наразі якість знімків не дозволяє точно розібрати написане.

Telegram Channel