Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Польщі працює близько 900 тисяч громадян України

Експерти попереджають: польським фірмам буде все важче притягнути мігрантів.

pixabay.com/CC0 Public Domain

У Польщі працює близько 900 тисяч громадян України

Громадяни України працюють у Польщі у кожній п’ятій фірмі

У Польщі працює понад мільйон іммігрантів, з yих майже 90 відсотків є громадянами України. Вони працюють у середньому сім місяців на рік. Про це повідомляє видання «Простір» з посиланням на Національний банк Польщі.

Громадяни України працюють у Польщі у кожній п’ятій фірмі. Серед них 40% великих підприємств, 25% середніх та 15% малих — повідомляє «Personnel Service». Однак експерти попереджають: польським фірмам буде все важче притягнути мігрантів.

— Прийнята польською державою модель, тобто робота без дозволу на працевлаштування протягом шести місяців, призвела до того, що майже дві третини працівників з України приїздять до Польщі багато разів. Вони розглядають працю тут у короткотерміновій перспективі, хочуть заробити гроші і повернутися до своєї країни, — наголошує Кшиштоф Інґльот з «Personnel Service».

Майже дві третини працівників з України приїздять до Польщі багато разів. Вони розглядають працю тут у короткотерміновій перспективі, хочуть заробити гроші і повернутися до своєї країни.

Вожночас, як підкреслює він, громадяни України не надто шукають довготермінового працевлаштування.

Згідно зі звітом, українські працівники у Польщі можуть розраховувати на добру заробітну плату. Щодруга фірма пропонує працівникам зі сходу ставку від 14,7 до 16 злотих брутто за годину. 15 відсотків, за дослідженням, платить від 17 до 21 злотого брутто за годину. А щоп’ятий працедавець пропонує понад 21 злотий брутто за годину.

За словами експертів, польський ринок праці дуже цінує трудових іммігрантів з України, а тому надалі аж 17 відсотків фірм готові платити українцям більше, ніж польським працівникам, аби затримати їх у Польщі. На їхній погляд, Польщі не вистачає однозначної міграційної політики. Експерти теж погоджуються, що без працівників з України польська економіка у майбутньому не матиме таких можливостей на розвиток, як мала за попередні чотири роки.

Telegram Channel