Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Сейм Польщі зрівняв відповідальність СРСР і Німеччини за початок війни

Черговий російсько-польський конфлікт з питань історії виник після заяв президента Путіна

Reuters

Сейм Польщі зрівняв відповідальність СРСР і Німеччини за початок війни

Нижня палата польського парламенту прийняла резолюцію, в якій звинувачує російську владу в «маніпулюванні історією», повідомляє прес-служба сейму. У документі стверджується, що СРСР і нацистська Німеччина несуть рівну відповідальність за початок Другої світової війни, передає видання День.

«Сейм Республіки Польща засуджує провокаційні і неправдиві заяви представників вищих органів влади Російської Федерації, які намагаються звинуватити Польщу в розв'язанні Другої світової війни», - йдеться в резолюції.

У документі стверджується, що до початку війни привела політика двох тоталітарних держав - Німеччини і Радянського Союзу і укладення пакту Молотова - Ріббентропа. «Першими жертвами обох тоталітарних режимів стали Польща і країни Центральної та Східної Європи», - заявили в сеймі.

«Сейм Польської Республіки віддає данину пам'яті жертвам нацистського і радянського тоталітаризму і висловлює бажання, щоб історія їх мучеництва ніколи не фальсифікувати і не використовувалася як інструмент», - йдеться в резолюції.

Документ був прийнятий в першому читанні спрощеним порядком голосування (акламацією).

В цей же день президент Польщі Анджей Дуда, як передає «Польське радіо», заявив, що Варшава продовжить боротися за свою історію. «Ми не дозволимо нам брехати і спотворювати нашу історію. Ми завжди будемо захищати свою гідність, це наш святий закон. Навіть якщо нам доведеться виступити проти найбільшого ворога », - сказав він. Цю промову Дуда виголосив під час візиту в місто Кольно, де він відвідав меморіал пам'яті польських солдатів, які загинули в 1920 році в битві проти більшовиків під час радянсько-польської війни в 1919-1921 роках.

Черговий російсько-польський конфлікт з питань історії виник після заяв президента Володимира Путіна в грудні. На засіданні колегії Міноборони він назвав польського посла Юзефа Липського, що працював в Третьому рейху «свинею». 

Telegram Channel