Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Калина як знак пам'яті про загиблих

Могила січового стрільця, яку теж прибрали лісівники, розташована поблизу траси Маневичі-Любешів

Волинське облуправління лісового господарства

Калина як знак пам'яті про загиблих

Волинські лісівники облагороджували місця поховань у лісах

У волинських лісах збереглися кілька сотень місць поховань. Загиблих солдатів різних армій та воєн, випадкових жертв та учасників каральних акцій чи локальних конфліктів. За ними постійно доглядають небайдужі місцеві мешканці та лісівники.

Нещодавно з ініціативи начальника управління Олександра Кватирка лісівники області організували меморіальну акцію та провели благоустрій відомих їм місць поховань, інформує сайт Волинського облуправління лісового господарства.

Зважаючи на сприятливі погодні умови, протягом теплого та сонячного грудня не лише прибирали територію, а й символічно висаджували калину.

– На території Лишнівського лісництва ДП «Городоцький лісгосп» поблизу місцевого кладовища споруджено невеликий обеліск на місці розстрілу десантників, – розповідає інженер лісових культур ДП «Городоцьке ЛГ» Олена Некришевич. – Вони спустилися на парашутах у селі Набруска. На той час, у 1943 році, як розповідали очевидці, лінія фронту  проходила на  межі Маневицького та Камінь-Каширського районів.

Німецькі війська саме були в селі Обзир. Радянські  десантники мали секретне завдання, яке планували  провести із партизанським загоном. Хтось дізнався про перебування радянських солдат в селі, та повідомив про цю подію німецьким офіцерам в Обзир.

Бій був недовгий, із чотирьох бійців живим вдалось вибратись лише одному.

Саме на місці розстрілу селяни встановили пам’ятний обеліск, доглядають за ним впродовж 75 років. Розповідають старожили про те, що десантник, який вижив, колись приїздив на місце загибелі своїх побратимів.

– На жаль, імена та прізвища людей, які віддали своє життя у визвольній боротьбі, – завершує свою розповідь Олена Степанівна, – не відомі місцевим мешканцям.

Разом із майстром лісу Лишнівського лісництва Володимиром Шумиком Олена Некришевич висадили біля священного місця кущі калини як символ вдячності українського народу всім полеглим у боротьбі із загарбниками…

Саме на місці розстрілу селяни встановили пам’ятний обеліск, доглядають за ним впродовж 75 років. Розповідають старожили про те, що десантник, який вижив, колись приїздив на місце загибелі своїх побратимів.

Крім того, працівники ДП «Маневицьке лісове господарство» облагородили могилу січового стрільця в смт Маневичі та облаштували рекреаційний пункт поблизу Польського кладовища в с. Костюхнівка.

Могила січового стрільця знаходиться при дорозі траси Маневичі-Любешів, розміщена в обході лісника Маневицького лісництва у кв. 4 вид. 37.

Telegram Channel