Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Зеленський про літак МАУ: «Я не міг публічно говорити, що нас збили»

За словами Президента, досягти зізнання Ірану у збитті літака Україні допомагали США, Велика Британія та Канада.

Фото obozrevatel.com.

Зеленський про літак МАУ: «Я не міг публічно говорити, що нас збили»

Хоча родичам загиблих уже на другий день Президент повідомив, що це була не «технічна помилка»

Володимир Зеленський розповів, що не міг одразу повідомити про те, що літак компанії МАУ збили іранські військові, хоча версія «технічної несправності» було виключена. Про це він заявив в інтерв’ю ізраїльському «9 каналу», інформує «Українська правда».

«І я до них поїхав (до родичів загиблих УП). Я до них поїхав, я не міг в публічному полі говорити: «Нас збили», але я приїхав до них і сказав: «Крім співчуття і так далі, я приїхав до вас з важливою інформацією. Хочу, щоб ви точно знали, це на сто відсотків не технічна помилка. І не помилка ваших рідних, і не помилка нашого професійного екіпажу».

За словами Зеленського, на другий день після авіакатастрофи йому було відомо, що літак збили військові. Проте повідомити публічно про це він не міг. Для цього, каже президент, потрібні були докази.

За словами Зеленського, на другий день після авіакатастрофи йому було відомо, що літак збили військові.

«Я вважаю, що ми зробили кілька важливих кроків, які дали нам можливість натиснути на іранську сторону, і вони визнали, що це була не технічна поломка або помилка нашого екіпажу і літака МАУ», – сказав президент.

За його словами, досягти зізнання Ірану у збитті літака Україні допомагали США, Велика Британія та Канада. Також було спілкування із ізраїльською стороною.

«...Ми змогли добитися того, що на рівні президента, не тільки міністра оборони, але і на рівні президента, на всіх дипломатичних рівнях іранська сторона визнала, що український літак був збитий їх ракетою», – заявив Зеленський.

Вирішальну роль у зізнанні іранців зіграли українські спеціалісти, що вилетіли на місце аварії для розслідування. «...Ми зібрали 45 кращих фахівців, вони на місці нам показали і натиснули», – каже президент.

Нагадаємо, що літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули. Серед них і уродженка Нововолинська Юлія Сологуб.

Telegram Channel