Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Луцьк від драйву аж хитався, Любарт щиро дивувався – Волинь приймала змагання із чирлідингу! (Фото,відео)

Кубок України з чирлідингу.

фото Олександра ПІЛЮКА.

Луцьк від драйву аж хитався, Любарт щиро дивувався – Волинь приймала змагання із чирлідингу! (Фото,відео)

У приміщенні спорткомплексу СНУ імені Лесі Українки вирували змагальні пристрасті за Кубок України (І етап). «Замок Любарта» – саме таку назву мав турнір, якому випало відкривати чирлідерський сезон 2020 року

Стіни спортивної арени здригаються від драйвової музики, глядачі шаленіють від захвату, а запальні чирлідерські колективи ведуть відчайдушну боротьбу за перемогу!

Майорять помпони (яскраві кулі із синтетичного волокна). Захоплює дух від карколомних акробатичних елементів. Чого варті так звані «піраміди», коли дівчата за лічені секунди «вибудовуються» в «кількакаповерхові» «споруди» – після чого «верхній поверх» сторчма падає на руки тих, хто внизу. Глядачі спочатку хапаються за груди, а за мить вже божеволіють від захоплення! А за усім цим спостерігають… ще й одягнені в залізні обладунки середньовічні лицарі зі справжнісінькими мечами. – Бо де ж то бачено, щоб на «Замок Любарта» – та й лицарів не запросити!

 

 Вік учасниць: від дошкільнят і учнів молодшої школи – аж до жінок 50+. – Не вірите?! То й даремно! Чого варта ківерцівська команда «Велика перерва», до складу якої увійшли… вісім вчительок тамтешньої школи №3! Дивлячись на цих граційних чирлідерок у коротких спідничках, нізащо не повіриш, що наймолодшій із них 25, а найстаршій – усі 52! Ця «ківерцівська вісімка» так «запалила», що уболівальники в екстазі заледве не увалили трибуну спорткомплексу СНУ імені Лесі Українки! Ну а жителі навколишніх будинків тим часом навіть перелякано запідозрили, що Луцьк опинився в епіцентрі щонайменше семибального землетрусу…

Дивлячись на цих граційних чирлідерок у коротких спідничках, нізащо не повіриш, що наймолодшій із них 25, а найстаршій – усі 52!

– Саме слово «чирлідинг» викликає позитивні емоції. Тому що це гарні дівчата, це краса, це грація. Люди вже втомилися від нічних клубів, від усіх тих розважальних закладів. Натомість вони хочуть долучатися до здорового способу життя, – говорить декан факультету фізичної культури, спорту та здоров’я СНУ імені Лесі Українки Василь Пантік.

 

 Аж ось зосереджено готується до виступу і команда СНУ. Знайомлюся з однією із дівчат. Це Софія Тележинська – першокурсниця спеціальності «англійська філологія». Дівчина ще з дитячих років займалася бальними танцями. Тож не дивно, що в університеті вже на першій парі з фізкультури викладачка запитала в Софії – в чирлідерки не хочеш? Юнка відразу погодилася, і аніскілечки щодо цього не шкодує. Хоча й зізнається:

– За яскравою «картинкою» ховаються виснажливі щоденні тренування. Треба постійно загартовувати свій дух, працювати над собою. Адже на змаганнях ти постійно бачиш виступи різних команд і знаєш – ще є до чого прагнути!

До речі, географія змагань – о-го-го! Окрім волинських команд (з Луцька, Ковеля, Нововолинська, Ківерців), боротися за перемогу приїхали й чирлідерські колективи зі Львова, Шепетівки, Києва, Дніпра. Загалом – близько 250-ти учасників!

Окрім волинських команд (з Луцька, Ковеля, Нововолинська, Ківерців), боротися за перемогу приїхали й чирлідерські колективи зі Львова, Шепетівки, Києва, Дніпра. Загалом – близько 250-ти учасників!

До речі, представництво міста Шепетівки, що на Хмельниччині, – одне з найбільших на змаганнях. Підходжу до восьмикласниці Ангеліни Гаврилюк з шепетівської команди «Cheer Planet». Цікавлюся, чим її підкорив чирлідинг…

 

 – Це командна робота, це командний дух, сумісна праця, яка дає свої плоди. Водночас, це постійні наполегливі зусилля, «за кадром» дуже багато залишається. Проте я цим займаюся добровільно, я від цього отримую кайф. І навіть коли мої однокласниці ідуть на дискотеку, чи на вечірку – я із задоволенням іду на тренування. Тому що мені це подобається!, – розповідає дівчина.

Захоплено горять очі від побаченого й у нещодавно призначеного на посаду ректора СНУ імені Лесі Українки Анатолія Цьося:

– Прекрасний вид спорту, який поєднує в собі красу, музику і активність! Вид спорту, який не є олімпійським, але динамічно розвивається серед різних груп населення – і школярів, і студентів, і дорослих. Тому закликаю до активності, до фізичної культури та до занять чирлідингом.

 

 Тим часом президент Федерації чирлідингу та чирспорту України Андрій Боляк наголошує, що Луцьк вперше приймає чирлідерські змагання такого рівня. Цікавлюся в чоловіка, в чому ховається секрет успіху в цьому виді спорту?

– Ти маєш не просто виступити, показати талант, одержати порцію аплодисментів і піти. Ти маєш викликати піднесення у глядачів. І це головний критерій для всіх чирлідерів. Якщо трибуни за тобою йдуть, тебе підтримують – значить ти в тренді. Саме чирлідери створюють необхідний і вкрай важливий момент видовищності для нашого українського спорту, – розповідає Андрій Боляк.

Після нагородження переможців (а їх було ну ду-у-уже багато – в різних дисциплінах та різних вікових групах!) і спільного фотографування, учасники змагань вирушили на екскурсію. Куди? – Та звісно ж – у Замок Любарта! Так і пішли гуртом – у супроводі середньовічних лицарів…  

Довідка: Чирлідинг зародився у США майже 150 років тому. Це приголомшливе видовище, яке поєднує елементи шоу з елементами танців, гімнастики та акробатики. Чирлідери працюють з командами різних видів спорту, допомагаючи їм залучити вболівальників, створити на трибунах позитивну атмосферу тощо. Водночас, чирлідинг є й самостійним видом спорту, який передбачає змагання різних чирлідерських колективів між собою.  


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel