Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Московський патріархат штучно створює конфлікти у громадах, які перейшли до ПЦУ, – Епіфаній

Православна церква України 3 лютого відзначила першу річницю інтронізації митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

The Presidential Administration of Ukraine.

Московський патріархат штучно створює конфлікти у громадах, які перейшли до ПЦУ, – Епіфаній

Практично щодо кожної громади, котра долучилася до Православної Церкви України, є судові позови з боку Російської церкви

Про це сказав Предстоятель ПЦУ Епіфаній під час пресконференції 3 лютого з нагоди першої річниці його інтронізації, повідомляє Укрінформ.

«Звичайно, ті процеси, які ми бачили відразу після вручення Томосу, були більш активними, зараз вони певною мірою призупинилися і є багато на це причин, які я не раз вже озвучував.

Вони лякають людей, створюють штучно конфлікти, роблять картинку для того, щоб потім її далі тиражувати не тільки в Україні, а й за кордоном.

Це пов’язано і певною мірою з якимись політичними аспектами, зараз, на жаль, і певні обласні адміністрації блокують перереєстрацію, Московський Патріархат будь-яким чином намагається призупинити цей процес через судові позови. Тобто практично по кожній громаді, яка долучилася до нашої Церкви, зараз є відповідний позов з боку Російської Православної Церкви. Вони лякають людей, створюють штучно конфлікти, роблять картинку для того, щоб потім її далі тиражувати не тільки в Україні, а й за кордоном», – зазначив митрополит Епіфаній.

Він наголосив, що громади, які долучилися до ПЦУ, зробили це згідно з Конституцією України та українським законодавством. «Кожна громада має право визначитися і обрати той релігійний центр, до якого бажає належати. Тому зараз є певні перепони юридичного характеру», – додав митрополит, зауваживши, що деякі громади навмисно чекають на момент, коли не стикнуться з юридичними проблемами.

Владика вірить у те, що юридичні перепони, які часто пов’язані з майном, будуть усунені, і відбудеться ще одна хвиля переходів від Російської Церкви в Україні до Православної Церкви України.

Митрополит Епіфаній нагадав, що ПЦУ відкрита для православних українців, які прагнуть бути у цій Церкві й будувати її надалі.

Також Предстоятель зазначив, що ці процеси переходу є поступовими та складними. «Ми б хотіли, звичайно, щоб одразу всі православні об’єдналися, але бачимо, що цей процес є складним, поступовим, головне, щоб не було протистоянь. Я закликаю, щоб усе проходило мирно, добровільно і спокійно. Ми будуємо Церкву, в основі якої повинна лежати любов», – додав митрополит.

Telegram Channel