Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Рожищанам розповіли, як крутити педалі корисно і цікаво

Олег любить Україну і вважає за краще об'їздити її на велосипеді, ніж раз на рік літати у Туреччину, Єгипет чи Італію.

SONY DSC

Рожищенська міська рада

Рожищанам розповіли, як крутити педалі корисно і цікаво

Українці люблять подорожувати автостопом, літаком, автобусом чи власним автомобілем. Проте не багато хто наважиться здолати сотні кілометрів на велосипеді. Одними з досвідченіших веломандрівників на Волині є  представники ГО «Біла Ворона» з Ківерців

На запрошення «Молодіжного простору» представники організації розповіли рожищанам про ідею створення, маршрути велопоїздок та поділилися корисними порадами з початківцями-велолюбителями, йдеться на сайті Рожищенської міської ради.

Про ідею організації, яка виникла у сімейному колі Вілігурських, а нині розрослася до соліднішого масштабу, розповів керівник Олег Вілігурський (викладач кафедри теоретичної та математичної фізики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки). Олег любить Україну і вважає за краще об'їздити на велосипеді рідні краї, ніж раз на рік літати у Туреччину, Єгипет чи Італію. Він переконаний, що ми самі можемо і навіть повинні зробити своє місто безпечним, комфортним і привабливим як для себе, так і для туристів.

Пан Олег щодня долає відстань на роботу з Ківерців до Луцьк та назад - велосипедом!

Тому і виникла ідея клубу «Біла Ворона», який відкриває людям цікавинки і таємниці міст, сіл, лісів, полів, гір і доріг, які їх об'єднують. А щоб найкраще відчути всю їхню красу, за його словами, треба сідлати велосипед. До слова, пан Олег щодня долає відстань на роботу з Ківерців до Луцьк та назад - велосипедом!

«Біла Ворона» виникла у 2017-му році. Тоді ми придумали назву для клубу, створили сайт і сторінку у фейсбуці. У 2018-му ми вже активно проводимо публічні події. У 2019 році створили однойменну громадську організацію. Мабуть, головним натхненням стало те, що у велопоходах ми стали зустрічати дуже гарних людей. От і вирішили зробити щось, що дозволить зустрічати ще більше таких людей. Мабуть, велосипед притягує найкращих. Звісно, у натхнення бувають підйоми і спади, але ідея «Білої Ворони» - це ж як домашній улюбленець: його треба щодня годувати і доглядати, але зроду не виникає думки його прогнати. Дуже надихають і окрилюють ось такі зустрічі з друзями, з нашими братами і сестрами по дорогах», - каже Олег Вілігурський.

Мету, один із засновників організації, пан Олег, окреслив так: «Сприяти покращенню здоров'я і добробуту людей, популяризуючи екотуризм, екологічний транспорт і здоровий спосіб життя. Звучить, можливо, трохи пафосно, але ми таки віримо, що таке покращення, хоча б на місцевому рівні, на рівні наших друзів і знайомих – цілком до снаги Білій Вороні».

Їхня сім’я за рік «накручує» під десять тисяч кілометрів велосипедами. Це тисячі кілометрів пригод, задоволення, радості.  

Зокрема, під час презентації пан Олег говорив не тільки про користь екотуризму на екологічному транспорті, а підкреслив, що на «рахунку» «Білої Ворони» уже 32 публічні події: велопоходи, пішохідні походи, презентації. Також спікер зазначив, що вони перейняли досвід маркування туристичних маршрутів у Карпатах, мають досвід походів з дітьми, але попри це, при кожній нагоді отримують нові знання на тренінгах, воркшопах та форумах.

Тетяна Вілігурська (дизайнер, веброзробник сайтів) з власного досвіду розповідала, як зібрати у похід дітей та що потрібно для їх безпеки. Їхня сім’я за рік «накручує» під десять тисяч кілометрів велосипедами. Це тисячі кілометрів пригод, задоволення, радості. А що ще потрібно для сімейного щастя? Бути поруч!

Жваво обговорювали цього дня виступ ще одного спікера – Віктора Савицького. Чоловік не тільки вправний велосипедист, а й водій. Не даремно кажуть, що найдисциплінованіший пішохід - це водій. Велосипедисти, які ніколи не були водіями, недостатньо обізнані в правилах дорожнього руху. Тому спікер розповідав, як водій машини бачить велосипедиста у темну пору доби. Яка видимість велосипедиста, пішохода з ліхтариком і світловідбивними елементами й без них. Також він ділився секретами з веломандрівок, й радив, як правильно обрати двоколісний та що потрібно придбати для безпечного пересування вночі.

Під час невимушеної бесіди присутні переглядали світлини з подорожей, цікавилися місцями, де вже побували учасники ГО «Біла Ворона» та запитували як можна долучитися до спільних веломандрівок. Представники організації радили слідкувати за анонсами їхніх подорожей на сторінці у «Фейсбуці», «Телеграмі» та «Інстаграмі», спробувати свої сили під час «ясельних покатеньок» на невеликі відстані. Та, звісно, запастися натхненням й бажанням змінювати своє життя, ставлячи в пріоритет здоровий спосіб життя.

На завершення зустрічі, представники «Білої Ворони» вручили присутнім дітям світловідбивні стрічки, а також провели розіграш призів.

Telegram Channel