Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ратнівщина: є насіння, буде і ліс

Григорій Козел: переробили на насіння 10 тонн шишок, з них можна виростити 2 мільйони сіянців сосни.

Валентини БОРЗОВЕЦЬ

Ратнівщина: є насіння, буде і ліс

На території Жиричівського лісництва ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» ось уже більше п’ятдесяти років функціонує базисний розсадник, на якому вирощують в основному сосну, вільху та березу. Декілька років тому тут спорудили шишкосушарку, в якій сушать шишки і мають власне насіння основних лісоутворюючих порід дерев

Як інформує Григорій Козел – начальник базисного розсадника,  щороку на розсаднику вирощують 6-8 мільйонів штук сіянців та саджанців основних лісоутворювальних порід, якими забезпечували і забезпечують не лише ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» та ДП «СЛАП «Ратнеагроліс», а й інші лісові господарства поліської зони Волині.  Минулого року мали 8 мільйонів 600 тисяч сіянців основних лісоутворюючих порід, з яких 8 мільйонів – сосни.
 

- Найбільше акцентуємо увагу на вирощуванні сіянців хвойних порід, крім того, вирощуємо вільху, дуб, ялину та березу, а ще самшит, ялівець козацький, туї, спіреї, жасмин тощо, - говорить Григорій Козел. -  Маємо і власне насіння. Заготовили 10 тонн шишок сосни,  які  вже цими днями переробили на насіння  - вийшло  сто кілограмів, а з цієї кількості насіння можна виростити 2 мільйони сіянців сосни. Окрім того,  маємо власне насіння і ялини – заготовили 10 кілограмів. Заготовили 500 кілограмів жолудя дуба звичайного і 200 кілограмів жолудя дуба червоного, по 10 кілограмів насіння берези і вільхи, 5 – липи,  3  - спіреї  калиноподібної, 2 – аморфи, 1 кілограм - шипшини.

 Для  нашого лісгоспу вистачає  500-800 тисяч сіянців сосни,  а  вирощуємо у десять разів більше – під замовлення, а  декоративні рослини для озеленення і прикраси присадибних ділянок – для продажу населенню, на підприємства та організації.

На базисному розсаднику садять навіть фруктові породи дерев: яблуню-дичку, грушу-дичку та аличу. Висаджують їх у лісі і таким чином створюють  кормові ремікси для звірів та пташок.
Робота у шишкосушарці вже завершується. І за такої, незимової, погоди незабаром на розсаднику розпочнеться «гаряча» пора. Будуть викопувати молоденькі, однорічні стандартні сосонки і відправляти на лісгоспи області, частково і за межі Волині. Відразу ж завезуть новий грунт, накривають теплиці і будуть висівати насіння. А насіння мають і своє, і інших лісгоспів Волині, яке висівають для їхніх же потреб у саджанцях, в основному сосни. Таким чином для ратнівського лісорозсадника немає проблеми, кому і куди збути сіянці. Працюють по сучасному – під замовлення, але мають на всяк випадок і резерв.

- Для  нашого лісгоспу вистачає  500-800 тисяч сіянців сосни,  а  вирощуємо у десять разів більше – під замовлення, а  декоративні рослини для озеленення і прикраси присадибних ділянок – для продажу населенню, на підприємства та організації.  Минулої весни ми продали  все, що вирощували, навіть мало було. Тому цьогоріч створили більший резерв основних лісоутворюючих порід.  Більше заготовили і шишок та іншого насіння, яке весною ляже у грунт, щоб прорости, а через роки  із нього виросте новий ліс.

Джерело: Валентина БОРЗОВЕЦЬ
Telegram Channel