Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Японці тепер захоплюються не тільки своїми воїнами-самураями, а й українськими кіборгами

Для світу — ​це вигадані персонажі, а для України — ​її гордість та її герої.

Фото ukrinform.ua.

Японці тепер захоплюються не тільки своїми воїнами-самураями, а й українськими кіборгами

Там завдяки молодій художниці наші атовці перетворилися на героїв аніме

25-річна Нацуме із Країни сонця, що сходить, малювала героїв-захисників, яких ніколи раніше не бачила. Але торік вона відвідала Київ і дійшла висновку, що її роботи досить схожі на, так би мовити, оригінал: «У мене на картинах та в реальних українців усмішка вийшла найбільш подібною»

Нацуме вражена тим, що її ровесники з далекої країни сміливо стали на захист своєї Батьківщини.
Нацуме вражена тим, що її ровесники з далекої країни сміливо стали на захист своєї Батьківщини.

 У столиці нашої держави художниця особисто познайомилася з героями своїх полотен. Один із них, боєць Данило Турчин, подарував їй тубус від ручного гранатомета для зберігання малюнків. «Пакетик дали поліцейські на Хрещатику. Сказали, щоб я з таким предметом по місту не ходив», — ​сміється він. Воїни після виставки зізналися: дуже добре, що у світі їх бачать саме такими — ​щасливими гарними людьми під синьо-жовтими прапорами.

В Україні дівчину цікавило буквально все — ​вона роздивлялася навіть живі ялинки на вулиці, бо раніше бачила тільки пластикові. На її сумці з’явилися синьо-жовті стрічки, котрі подарувала незнайома жінка на Майдані Незалежності. Має вона тепер і вишиванку. Для неї це — ​символ миру.

Воїни зізналися: дуже добре, що у світі їх бачать саме такими — ​щасливими гарними людьми під синьо-жовтими прапорами.

Про війну в Україні Нацуме дізналася у 2014 році. Почала зображати бійців у стилі манга. До того часу малювала видуманих вояків. Не знала, що колись побачить реальних бойових хлопців у ХХІ столітті: «Передивлялася в інтернеті різні військові зображення і серед них натрапила на світлини українських військових. Вони одразу припали мені до серця, і я почала потроху займатися цією темою, шукати більш детальну інформацію. Те, що прочитала про вашу війну, мене шокувало».

Навіть деталі на малюнках художниці відтворюють форму  до дрібниць. Шеврон полку «Азов» — яскравий тому доказ.
Навіть деталі на малюнках художниці відтворюють форму до дрібниць. Шеврон полку «Азов» — яскравий тому доказ.

 Після знайомства з військовою формою дівчина зацікавилася загалом Україною, її культурою, традиціями. Найбільше сподобалися вишиванки: «Згодом зрозуміла, що залежно від регіону вдягають сорочки з різними орнаментами. Але мені бракувало інформації, і зараз, коли я приїхала сюди, бачу, що не змогла повністю передати окремі дрібні деталі. Потримавши вишиванки в руках, побачила, що на моїх картинах є деякі похибки. Сподіваюся, тепер їх не буде».

Україна ж про малюнки Нацуме дізналась випадково. В інтернеті почала ширитися новина, що японський художник малює картини українських військових у стилі манга. Міністерство інформаційної політики стало вишукувати через соцмережі та посольство, хто цей художник. Коли особу загадкової мисткині встановили, запропонували приїхати в гості.

Японка зізналася, що на запрошення Міністерства інформаційної політики України вона майже одразу погодилася. Найбільше через далеку та небезпечну подорож переживали рідні дівчини: «Звісно, я знала, що у вас зараз триває війна, але також знала, що військові дії йдуть не на всій території країни, що багато українців ведуть звичайне повсякденне життя. Інтерес переважив, і я вирушила в дорогу. Близьким пояснила, що оскільки малюю картини саме з цієї тематики, то хочу побачити та відчути, що це таке. І вони мене відпустили».

Після офіційної частини презентації на присутніх чекала велика несподіванка. Японська художниця Нацуме власноруч почала ліпити для українських військових… вареники з картоплею та сиром. Очевидці кажуть, вони були не гірші, аніж у досвідчених господинь.

За матеріалами day.kyiv.ua, www.5.ua, expres.online.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel