Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чому у Ківерцях втричі подорожчала вода і при чому тут Укрзалізниця

Свою проблему з водою ківерчани не можуть вирішити без центральної влади.

Твоє місто.

Чому у Ківерцях втричі подорожчала вода і при чому тут Укрзалізниця

У четвер, 13 лютого, ківерчани легенько стрепенули повітря громадського спротиву, викликаного підвищенням втричі тарифу на воду. Адже згідно з постановою НКРЕКП від 04 лютого 2020 року №283 із 05 лютого 2020 року для АТ «Укрзалізниця» вводиться в дію такий тариф на централізоване водопостачання: 25,64 грн за куб. м (у тому числі ПДВ 4,27 грн)

 Тож з  метою перезаключення договору про водопостачання та зміною особового рахунку для подальшого надання послуг, йдеться у повідомленні,  ківерчанам необхідно звернутись на дільницю до 01.03.2020 р. Саме за адресою: м. Ківерці, вул. Відродження, 9, де розміщено ківерцівську дільницю, зібралися зранку люди, як зазвичай, для переоформлення документів. До них доєдналися й громадські активісти, пересічні ківерчани. На зустріч, викликану обуренням встановленими тарифами, прийшов міський голова Володимир Жгутов, депутат міської ради Сергій Гетманчук, керівник дільниці водопостачання Микола Мирончук. Одна справа тихо обурюватися і підпорядковуватися усьому, що насаджується зверху керівниками, інша справа – розібратися, вникнути, почути аргументи і тоді лише робити висновки.

Тобто ті зиґзаґи людськими особистими земельними ділянками велися так, як було зручно й економніше на час їх проведення...

Скільки себе пам’ятаю, адже корінна ківерчанка, проблема з водопостачанням, можливо, й не була такою гострою, як це сталося в останні роки. Адже окрім центральних водогонів, будуючись (а місто росте вшир, а не вверх), люди самі підключалися до них чи створювали кооперативи. Тому, як стверджує тепер Микола Мирончук, навіть неможливо точно облікувати їх протяжність, адже врізалися у водогін як тільки. До прикладу, на моїй невеличкій затишній вулиці, пам’ятаю з юних літ, вівся водогін вздовж неї, а вже від сусіда – до батьківської хати і від нас городами – аж на сусідню вулицю… Тобто ті зиґзаґи людськими особистими земельними ділянками велися так, як було зручно й економніше на час їх проведення. Але суть нині ще не в тому, хоча і в цьому нема точності.

 

 Ці дні люди в місті тільки й обговорюють нові тарифи. У керівника дільниці є офіційний документ, який він, як очільник служби, має виконувати. Інша справа, що ківерчани хочуть знати, як сформований цей високий тариф, за що вони мають платити. ВСП «Рівненсько-Тернопільське територіальне управління» повідомило про тарифи на централізоване водопостачання. Але ж питання в тому, кажуть люди, що воду не привозять нам невідь звідки, труби та водонапірна башня на нашій території, водозабір – також на території міста, хоча все воно місту не належить, а є власністю залізничників. Чому «Укрзалізниця» господарює так і куди дивиться міська влада – логічне запитання? Ківерчани  прийняли колективне звернення і спрямували його до міської влади та до керівника ВСП «Рівненсько-Тернопільське територіальне управління» філії  «БМЕС «ПАТ «Укрзалізниця». Вислухали твердження міського голови Володимира Жгутова про багаторічні звернення у вищі інстанції стосовно передачі місту мереж водовідведення тощо, яке не зовсім втішило, як і відсутність чіткої відповіді керівника ківерцівської дільниці водопостачання Миколи Мирончука. Дещо обурила позиція останнього, хоча й зрозуміла – підпорядкування Рівненському управлінню. Але неможливість втримати людей в колективі через низькі зарплати (6 тис. грн) і те, що останні роки не зростав тариф – не аргументи. Треба все ж володіти достеменно даними, що враховано в новий тариф і чітко пояснити ківерчанам.

Чому «Укрзалізниця» господарює так і куди дивиться міська влада – логічне запитання?

Ківерці – місто залізничників і виникало воно з будівництвом залізної дороги. Тож і старі комунікації не у віданні міста, і місто не може встановлювати чи відміняти тарифи… За останні роки нічого не вкладено «Укрзалізницею» в налагодження справи тут. Люди обурювалися завжди, коли виникали прориви, неодноразово чиста вода із мережі, що прорвалася, текла вулицею і водопостачання просто перекривали, через неможливість оперативно виїхати на ліквідацію проблеми. Але обурення ківерчан правильне й обґрунтоване, вважає Володимир Жгутов. І підписане містянами звернення до усіх інстанцій з цією проблемою – також.

«За інформацією Ківерцівської дільниці водопостачання 14 лютого, з 8:00 год. до 18:00 год буде припинено подачу води по всій північній частині міста (вулиці Київська, Незалежності, Шевченка, Паркова та інші) у зв'язку з ремонтом трубопроводу по вул. Незалежності», - з’явилося того ж дня повідомлення на сайті громади. Чи всі ознайомляться? Адже в місті і районі «успішно» знищено й радіо, і газету. Такі ж повідомлення з вказаними різними вулицями міста з’являються часто.

А що ж ківерчани? Дільниця окрім одного бульдозера – нічим більше не може допомогти.

 Ранок 14-го розпочався з активного ремонту мережі. Й погода більш-менш ще сприяла. Хто святкує, а кому й працювати... Тож Бог - у поміч! Старі комунікації потребують оновлення й знань та вміння професіоналів. Ківерці без води, але треба потерпіти... До речі, кажуть, прочитавши наші повідомлення на сайті volyn.com.ua, сюди їдуть журналісти суспільного телебачення... І враз все вирішиться... Тим часом «наглядачів» окрім прохожих вулицею вистачало також. Опинившись в епіцентрі подій, бо проживаю тут, мала нагоду з-поміж іншого спостерігати. Направду, непроста то робота в людей, які зголосилися допомагати. А що ж ківерчани? Дільниця окрім одного бульдозера – нічим більше не може допомогти. Присутність начальника дільниці й міського депутата – для інтерв’ю тележурналістам, що сюди навідалися. 

 

 «Не словом, а ділом» - девіз, яким керується перший заступник міського голови Ігор Мисковець, тож, хоч і у відпустці він, все ж знайшла можливість з ним поспілкуватися:

-        У зв'язку з критичною ситуацією з водопостачанням, що пов'язана з аварійним станом азбестоцементних труб по вулиці Незалежності нами (міська рада) прийнято рішення заключити договір з ТЗОВ «Волинькомфортбуд» з поточного ремонту мережі по даній вулиці. Варто наголосити, що необхідність термінового виконання ремонтних робіт пов'язана також з тим, що Ківерцівській міській раді вдалося отримати 1 млн. грн на умовах співфінансування на поточний ремонт тротуарної доріжки по вулиці  Незалежності, який плануємо провести у другому півріччі цього року. Тож задля забезпечення «господарського» методу виконання робіт, мусимо завчасно влаштувати інженерні мережі, щоб був час для просідання ґрунту. Зазначу, що рішення про виділення коштів в сумі 1 млн. грн міська рада уже прийняла на минулій сесії. Тож, враховуючи тривалість «бездіяльності» Ківерцівської дистанції водопостачання, просимо ківерчан віднестися з розумінням до ситуації, що назрівала роками.

19 лютого відбуватиметься сесія міської ради. Прийматимуть звернення до Кабінету Міністрів України, до народних обранців, відповідних структур з тим, щоб врешті домогтися вимоги передачі мережі водопостачання місту і тоді, відповідно, встановлювати справедливі тарифи.

… П’ятниця. Надвечір’я. Закінчення робочого тижня. В Ківерцях йде дощ зі снігом. Холодно й некомфортно надворі. А майстри все ще працюють, щоб встигнути у світловий день завершити роботи на центральній вулиці, де триває оновлення системи центрального водовідведення. І навіть до 20-ої при сутінках не встигли… Ми лише день побули без води, хоч у теплі. А в них така важка і потрібна усім нам місія. Тож щоб зрозуміти це, треба або тут жити, або ситуацію можуть бачити ті, хто проходить повз. Усі зусилля, щоб подати в квартири та будинки воду… Хоч і за значно збільшеним тарифом. Але галасом проблему не вирішити. Влада в особі міського голови Володимира Жгутова вислухала. Громадські активісти зустрічалися в міськраді, висловлюючи свої пропозиції. Так. З людьми треба комунікувати і вчасно доносити інформацію. Адже влада для того, щоб творити добро і бути відповідальною. Лише конкретні пропозиції та виважені дії позитивно вплинуть на вирішення проблеми. Лише це, а не голослівне обурення, обмовляння в соцмережах і в побуті тощо.

Під вечір до ківерчан на сайті громади звернувся міський голова з напрацьованими відповідно пропозиціями. 19 лютого відбуватиметься сесія міської ради. Прийматимуть звернення до Кабінету Міністрів України, до народних обранців, відповідних структур з тим, щоб врешті домогтися вимоги передачі мережі водопостачання місту і тоді, відповідно, встановлювати справедливі тарифи. Звернення й до Антимонопольного комітету готують з тим, чи справедливе встановлення «Укрзалізницею» такого тарифу, які обґрунтування цьому… І, звичайно ж, судовий позов про якість послуг з водопостачання і водовідведення, бо це неабияка проблема в Ківерцях.

 

Telegram Channel