Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Кому і на скільки підвищать пенсію?

Пенсії збільшать відповідно до інфляції та зростання середньої зарплати.

glavcom.ua

Кому і на скільки підвищать пенсію?

З 1 березня перерахують виплати тии, кому пенсії призначені за віком, інвалідністю, через втрату годувальника, за вислугу років

Це вже друга автоматична індексація пенсій. У Міністерстві соціальної політики повідомили, що отримають надбавку не всі. Індексація стосуватиметься тих, кому пенсії призначені за віком, інвалідністю, через втрату годувальника, за вислугу років (вчителі, медпрацівники, які мають не менше 30 років стажу роботи за фахом).

Не збільшаться виплати у держслужбовців, науковців, помічників народних депутатів, суддів і прокурорів, які мають довічне утримання, в осіб, котрі отримують максимальні пенсії (нині їх сума сягає 16380 гривень) та спеціальні. Не індексуватимуться й тим, хто не має необхідного трудового стажу і отримує мінімальні — 1644 гривні.

Індексація стосуватиметься тих, кому пенсії призначені за віком, інвалідністю, через втрату годувальника, за вислугу років(вчителі, медпрацівники, які мають не менше 30 років стажу роботи за фахом).

У тому випадку, коли після індексації держслужбовець чи науковець отримуватиме меншу виплату, ніж належну йому за віком, її автоматично йому перерахують. Водночас, не можуть розраховувати на індексацію одержувачі трудових пенсій, призначених у 2019-2020 роках, а також працюючі пенсіонери усіх категорій.

Для останніх перерахунок буде 1 квітня цього року. Однак за умови, якщо вони офіційно пропрацювали не менше двох років після призначення виплати.

Зазначимо, що пенсії збільшать відповідно до інфляції та зростання середньої зарплати. Березнева індексація не перевищуватиме 11 відсотків. До речі, збільшується базова пенсія, бо реальні виплати нерідко включають у себе різні доплати, які не індексуються. У результаті може трапитися так, що в окремих волинян сума пенсії збільшується, а доплата до неї зменшилася.

І насамкінець, скільки ж додадуть. Середня пенсія за віком становить 3064 гривні. Із урахуванням індексації зросте до 3370 гривень. Тобто, стане більшою на 306 гривень. Виплати по інвалідності із 2641 гривні зростуть до 2905, за втрату годувальника — з 2916 до 3207 гривень, за вислугу років — із 4500 до 4950.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel