Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У 94 роки волинянка вишиває бісером

Більше п’яти десятиліть Ольга Семенівна – незмінна учасниця творчих виставок.

Ніна КОСТРУБА

У 94 роки волинянка вишиває бісером

Жителька Торчина Ольга Якубова сьогодні святкує 94-й день народження

Багате селище Торчин Луцького району, а на нині це – центр Торчинської об’єднаної територіальної громади, на талановитих порядних людей, які свято шанують українські традиції, самі надзвичайні працелюби і до цього заохочують земляків. У селищі кожен місцевий житель залюбки підкаже дорогу до затишної та у будь-яку пору року квітучої оселі ветерана педагогічної ниви, народної майстрині, просто хорошої людини – Ольги Семенівни Якубової, яка першого березня переступить поріг свого 94-го дня народження.

У свої поважні роки Ольга Семенівна не знає, як то сидіти, склавши руки, і нічого не робити. Нині вона знана майстриня-вишивальниця, бо чи то нитками, чи бісером вміє досконало передати на полотні неймовірну красу. Розповідає, що змалечку вчилася у своєї неньки рукоділлю, а з часом це її ще більше захопило. Зізнається, що були часи, коли, продаючи власноруч виготовлені вироби, мали якусь копійку для виживання.

Більше п’яти десятиліть Ольга Семенівна – незмінна учасниця творчих виставок, що проходять як у рідному Торчині, так і в обласному центрі Волині. Її вироби роз’їхалися не тільки по всій Україні, їх охоче купують і закордонні гості.

Більше п’яти десятиліть Ольга Семенівна – незмінна учасниця творчих виставок, що проходять як у рідному Торчині, так і в обласному центрі Волині. Її вироби роз’їхалися не тільки по всій Україні, їх охоче купують і закордонні гості. Має майстриня й сьогодні багато замовлень, час від часу передає свої вироби до Львова, інших міст України.

Приємно те, що Ольга Семенівна не приховує своє вміння, вона охоче ділиться майстер-класами зі всіма бажаючими опанувати це непросте мистецтво. Її дім майже ніколи не буває порожнім: забігають учні, відвідують сусіди, просто знайомі. Вже й сама переконалася, що, будучи у Торчині, ноги самі крокують до цієї жінки з відкритим добрим серцем.

Й сьогодні майстриня за роботою: її багатогранна фантазія, вміння бачити прекрасне у навколишньому світі, серцем і душею відчувати гармонію кольорів у кожному виробі аж ніяк не дозволяють зійти з обраного шляху. «Маю так багато бісеру, що працювати мені потрібно щонайменше ще 90 років», – усміхається Ольга Семенівна й охоче показує справжні витвори мистецтва – гердани, жіночі блузи і чоловічі сорочки, рушники, картини, комірці тощо. Зізнається, що все робить з молитвою, дякує Богу за добрий зір, адже й донині не користується окулярами.

Ніна КОСТРУБА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel