Господарі кажуть, що у сильні морози в неопалювальних приміщеннях птиця не хоче нестися. І справді зі зниженням температури повітря організм птиці використовує більше енергії корму на виділення тепла...
Господарі кажуть, що у сильні морози в неопалювальних приміщеннях птиця не хоче нестися. І справді зі зниженням температури повітря організм птиці використовує більше енергії корму на виділення тепла.
Отож, для підтримання температури тіла несучок господарям слід збільшити норму корму, додавати до нього трішки рідкого жиру — олії, риб’ячого жиру, вітамінно-мінерального преміксу “Золоте яйце” і давати птиці чисту питну (можна підігріту) воду. Щоб кури взимку неслися, їм потрібен і зелений корм. Де його взяти? Робиться це так: у відро насипають 5 частин вівса, наливають 4 частини теплої води. Бажано додати 10 крапель формаліну, щоб не було шумування. Розмочують овес протягом двох діб у теплій кімнаті. Потім висипають його у низенькі коробки. Днів через 6—10, залежно від того, наскільки тепла кімната, можна мати добре пророслий овес. Згодовувати його треба найшвидше, бо зів’яне. У пророслому вівсі у 3,5 раза поживних речовин більше, ніж у сухому. Кукурудзу теж варто давати пророслу, як і жито, а от буряки та моркву — сирими, цілими. Прив’яжіть їх у курнику на півметра від долівки, щоб кури, підлітаючи, клювали. Це буде їм моціон. Вони не засиджуватимуться і у великі морози зігріватимуться від руху. Крім коренеплодів, корисно давати мішанки, у складі яких є рослинне борошно з люцерни, конюшини, варена картопля, кухонна сіль, ячмінь. Ці поради ми прочитали у книзі “Як годувати кури”, виданій ще у 1930 році в Харкові. Досвідчені господарі кажуть, що взимку птиці корисно давати й соняшникове насіння. Годівля ним пришвидшує линяння. Коли птицю утримують в приміщенні, то найкраще зерно висипати на підстилку. Вона має бути чистою і сухою. Такий спосіб годівлі сухим зерном вважається найкращим, бо птиця, визбируючи корм, увесь час рухається, а це для неї корисно.