Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Діагностика та лікування коронавірусу: відповіді та питання

Зараз важливо запобігти вірусу

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Діагностика та лікування коронавірусу: відповіді та питання

Підготовлено за інформацією міністерства охорони здоров’я України

Державна влада в рамках інформаційної кампанії щодо поширення коронавірусу у світі підготувала й відповідний документ для українців. Поширює його більшість інтернет-сайті державних органів влади, зокрема і Турійська РДА. Йдеться про готовність України протидіяти підступній недузі.

Тест-системи

Всесвітня організація охорони здоров'я передала Україні тест-систему, яка розрахована на 960 випробувань на наявність коронавірусу Covid-19. Це комплект реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції з метою визначення нового коронавірусу. Комплект складається з набору реагентів, кожен з яких міститься в окремій ємності визначеного об’єму.

Що робити якщо в місцевій лікарні не знають нічого про тест?

Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, зазначених в рекомендаціях ВООЗ. Тестування буде проводити вірусологічна референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Купити тест-систему для самостійного користування неможливо. Тест-система знаходиться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Для дослідження зразки будуть направлятися саме в цю лабораторію.

Скільки часу триває тест на коронавірус? До отримання результату проходить орієнтовно 5-6 годин.

Де саме знаходяться по регіонах тести на виявлення коронавірусу? Тест-системи знаходяться у вірусологічній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я. Рішення щодо дослідження приймають лікарі, які мають чіткий алгоритм дій.

Які саме тести закупила Україна? Україна отримала тест-систему для виявлення нового коронавірусу (2019-тCоV) від ВООЗ. Реагенти у складі тест-системи дозволяють провести лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу. У подальшому планується надходження додаткових реагентів від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ)

Україна отримала тест-систему для виявлення нового коронавірусу (2019-тCоV). Тест-система та реагенти розраховані на обстеження 960 осіб, чого цілком достатньо до моменту отримання чергових реагентів.

Лабораторному діагностуванню на коронавірус підлягають лише випадки, які чітко підпадають під критерії ВООЗ як підозрілі.

Чи є експрес-тести на виявлення коронавірусу? Поки що експрес-тестів на виявлення коронавірусу немає. Китай говорить про їх розробку, але офіційно ними ще не почали користуватись. Якщо появляться – Україна відразу їх закупить.

Як лікується коронавірус? Чи є ліки від коронавірусу? Ні, специфічної терапії від коронавірусу немає, надається симптоматичне лікування.

 Чи готова Україна до коронавірусу? Так, Україна має чіткий план дій. Медична система України готова до фіксації випадків COVID-19. В Україні близько 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч медперсоналу, в українських лікарнях є інфекційні бокси.

З діагностичними тест-системами також проблем немає. В українських лабораторіях достатньо можливостей виявити зараження коронавірусом. В нас вже є 30 наборів реагентів, які передала Всесвітня організація охорони здоров’я. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 900-ти людей.

 Чи готова Україна до коронавірусу? Так, Україна має чіткий план дій. Медична система України готова до фіксації випадків COVID-19. В Україні близько 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч медперсоналу, в українських лікарнях є інфекційні бокси. 

Зараз важливо запобігти вірусу.

Чи достатня кількість інфекційних боксів, якщо почнуться масові випадки фіксації коронавірусу? Інфекційні бокси використовуються тільки на початкових стадіях розвитку спалаху або епідемії, в подальшому використовуються всі ліжка інфекційного стаціонару, а далі - перепрофільовуються інші заклади охорони здоров’я. Це світова практика.

Скільки в Україні апаратів штучного дихання? Чи достатньо їх? В Україні 605 апаратів штучного дихання, і це тільки в інфекційних лікарнях. Їх достатньо. При потребі, будуть залучатись апарати штучного дихання з інших лікарень.

 Що з захисними костюмами? Якщо є контактний шлях передачі, то масками дійсно не обійтися? Україна забезпечена достатньою кількістю засобів індивідуального захисту. Носіння медичної маски допомагає обмежити поширення респіраторних захворювань. Але саме по собі носіння маски не є гарантованим способом не підхопити інфекцію. Тому важливо дотримуватися гігієни рук та органів дихання, уникати тісних контактів.

 

Telegram Channel