Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Україна отримала нового прем'єра, бо «економіка брала розгін, спіткнулася і збирається проїхатися обличчям по землі»

Згідно з декларацією пана Шмигаля, у холдингу ДТЕК за 2018 рік він заробив 3,5 мільйона гривень.

Україна отримала нового прем'єра, бо «економіка брала розгін, спіткнулася і збирається проїхатися обличчям по землі»

Так Президент Володимир Зеленський аргументував зміну складу Кабінету міністрів

Глава держави гостро розкритикував темпи реформ команди Олексія Гончарука. Під час засідання Верховної Ради він, зокрема, акцентував увагу на проблемах митниці, енергетичної галузі, пенсійної сфери та медицини. Серед іншого Зеленський зауважив, що «контрабанда відправила митницю в нокаут», а закриття шахт не є вирішенням проблем. Також він зазначив, що не бачив плану збільшення пенсій, а система охорони здоров'я не готова до наступного етапу реформи. Попередній склад Кабміну помірковано пожурили представники «Слуги народу» і нещадно критикували нардепи від усіх інших фракцій.

Фактично за день до голосування нардепи дізналися про претендента на пост глави уряду – 44-річного галичанина Дениса Шмигаля. За нього проголосував 391 депутат.

У результаті відставку Олексія Гончарука з посади прем’єр-міністра підтримали 353 депутати, 49 утрималися, жодного голосу проти не було.

Яку ж альтернативу запропонував Володимир Зеленський українцям?

Фактично за день до голосування нардепи дізналися про претендента на пост глави уряду – 44-річного галичанина Дениса Шмигаля. За нього проголосував 391 депутат. Новий прем’єр народився і навчався у Львові. Освіту отримав у Львівській політехніці, а згодом став кандидатом економічних наук. Донедавна очолював Івано-Франківську облдержадміністрацію і лише місяць тому був призначений віце-прем’єром – міністром громад і територій України. До цього працював у команді ДТЕК Ріната Ахметова.

Напередодні українці з неофіційних джерел також почули прізвища нових-старих кандидатур на посади міністрів.

Міністерство економіки планували замість Тимофія Милованова віддати Роману Жуковському, який очолював профільне управління в Секретаріаті президента Віктора Ющенка наприкінці 2000-х років. Його мати, Валентина Жуковська, свого часу очолювала банк «Надра».

Міністром фінансів замість Оксани Маркарової (вона переходить на іншу посаду) мав стати Ігор Уманський. Він двічі був першим заступником міністра фінансів, а в 2009–2010 роках виконував обов’язки очільника відомства.

Дмитра Дубілета на посаді міністра Кабінету міністрів планувалося змінити на Олега Демчину.

Міністерство розвитку громад і територій замість Шмигаля могли очолити Олексій Чернишов або Людмила Бугай.

Олексій Резніков мав стати на чолі Міністерства з реінтеграції. Він – колишній соратник Віталія Кличка. Був секретарем Київради в 2014–2015 роках і заступником голови КМДА в 2016–2018 роках. До приходу в політику працював адвокатом.

Також з’явиться посада віце-прем’єра з питань оборонної промисловості. Її віддадуть Роману Коростельову, керівнику КБ «Луч».

Зоряну Скалецьку, яка перебуває на обсервації в Нових Санжарах, пропонувалося замінити на Іллю Ємця. Він уже очолював МОЗ в уряді Азарова в 2010–2011 роках.

Олімпійського чемпіона з фехтування і віце-президента Федерації фехтування України Вадима Гутцайта сватали у нове Міністерство спорту.

Також оголошено було про заміну міністра оборони. Замість Андрія Загороднюка збиралися призначити генерал-лейтенанта у відставці Андрія Тарана, який на початку війни на Донбасі очолював українську сторону спільного центру з контролю і координації (СЦКК). Екснардеп Борислав Береза учора повідомив, що цей кандидат підозрювався у держзраді.

Місце Вадима Пристайка на посаді керівника МЗС мав зайняти Дмитро Кулеба, віцепрем’єр з євроінтеграції.

Міністерство соціальної політики планували повернути Марині Лазебній. У серпні 2019 року, ще за Володимира Гройсмана, її призначили начальником Державної соціальної служби.

Чутки про те, що Арсена Авакова не вдасться змінити на посаді міністра внутрішніх справ ходили давно і навіть безпосередньо перед голосування за новий склад уряду ніхто у цьому не сумнівався. Також зберегти посаду мав міністр юстиції Денис Малюська.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel