Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Волині руйнується поховання польських солдатів

Окрім ґудзиків на місці поховання знайдено так званого "Жмудського ведмедя".

Олексій ЗЛАТОГОРСЬКИЙ

На Волині руйнується поховання польських солдатів

Його виявили під час будівництва лісової дороги

На поховання польських солдатів натрапили ще у 2015 році під час будівництва лісової дороги. Кістки, викинуті дорожньою технікою, зібрали та передали поліції.

– Коли викопали кістки, лісничий викликав поліцію. Ті приїхали і забрали кості. Видно, нічого з ними не робили, не віддавали на експертизу. Я був у відпустці, приходжу на роботу, а в мене в кабінеті сумка з тими кістьми. Привезли мені їх – що хоч, те роби. Видно, відмахнулися від тої справи. Ніяких документів щодо цього нам в сільську раду (тоді ми ще не входили в Шацьку ОТГ) нам не надходило. Я звернувся до батюшки щодо поховання на сільському кладовищі. Він дозволив і ми поховали ті рештки, – розповів виконувач обов’язків Прип’ятського старостинського округу Шацької ОТГ Іван Гінчук. – На тому місці колись йшла вузькоколійка, була залізнична станція. Коли появилися металошукачі, люди стали шукали метал, якісь медальйони. Знаю, що знаходили багато ґудзиків від польських шинелей.

Дослідники зібрали військові ґудзики. Окрім того знайдено так званого «Жмудського ведмедя». Це відзнака, яка належала воїнам 77 піхотного полку Війська Польського 1939 року. 

Минулого року місце захоронення розміром приблизно 2,5 на 1,5 метра обстежили директор ТзОВ «СУ «Волинські старожитності» Олексій Златогорський та шацький краєзнавець Сергій Демедюк.


Череп, виявлений на місці поховання.
 

– Уже на той момент поховання сильно знищили мародери: пошкодили поховальну яму, розкидали кістки, вибрали металеві знахідки, – розповів Олексій Златогорський.

Дослідники зібрали військові ґудзики. Окрім того знайдено так званого «Жмудського ведмедя». Це відзнака, яка належала воїнам 77 піхотного полку Війська Польського 1939 року. Також знайдено людські кості, в тому числі череп.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel